Beskrivning

1 st träd Prakttamarisk: 2 år gammalt - nuvarande höjd 20-40 cm

OBS. plantorna säsongen 2024 är mindre än på bild, pris justerat därefter.

Trivialnamn: Prakttamarisk, Salt Cedar
Vetenskapligt namn:
Tamarix tetrandra
Familj: Tamaricaceae

Växthistoria & användning:

Prakttamarisken är ett graciöst lövfällande träd med långa böjliga grenar som fylls av plymer av ljusrosa blommor - på bar kvist - under senvåren. Blommorna övergår sedan till olivgröna små, fjällika blad.

Prakttamarisken är känd för sin förmåga att ta upp och koncentrera salter i sina växtdelar. Detta är användbart där man har utlopp för gråvatten. Gråvatten är det vatten som kommer ut när vi renar använt vatten från våra kök och badrum - t ex diskmaskiner, tvättmaskiner, duschar osv. När detta vatten renas finns det ofta kvar olika salter som följer med ut i avrinningen. Det är i dessa utlopp som man planterar växter som Prakttamarisken, som verkar vara en utav de mest effektiva växterna just på att ta upp salt från marken den växer i. Oförmåga att ta upp överflödiga salter i jorden kan resultera i problem för kringliggande växter, då det påverkar deras naturliga vattenupptagningsförmåga via osmos.

Du kan även odla Prakttamarisken som en buske. Om du inte formar den som ett träd genom beskärning uppnår den vanligtvis självmant strukturen av en buske.

Passar bra att odla i blandad häck då den skapar ett iögonfallande intryck med sina klara, ljusrosa nyanser som lyfter hela häcken.

Grenarna används för att fläta korgar.

Flitig på att attrahera pollinatörer.

Odling:

Trivs bäst i öppet, soligt läge i en väldränerad jord. Gärna mullrik och lätt sandig. Tålig mot de flesta jordar. Ogillar grunda och kalkrika jordar.

Tålig i kustklimat.

Blommar på bar kvist på senvåren - blommorna ersätts sedan med små olivgröna blad.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 2-4 m
Växtzon: 1-3

Lycka till!

Skickas via posten med en 145kr i fraktkostnad!

OBS! Vill ni utnyttja fraktkostnaden och är intresserade av fler typer av frön & växter? Se våra övriga annonser och få allt skickat tillsammans (145kr i frakt eller 22kr vid enbart köp av fröer)

Objektnr 631698758

Visningar 202

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 30 maj 08:49

Prakttamarisk 20-40 cm (Tamarix tetrandra)

Pris

295 kr
Annonsen är avslutad

Tradgardsdags

Malmö, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verifierad

Toppsäljare

299 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?