Beskrivning

15 frön av Låg LjusGul Stockros.
Stockros, Alcea rosea är en tvåårig eller perenn växt som bildar en bladrosett första året och blommar först året därpå och blommar med gula, rosa, röda och vita stora blommor men det verkar finnas alla möjliga färgvarianter.


Blommorna kan vara både enkla eller fyllda och blommorna som är mycket stora, sitter direkt på stammen. Lättodlad.
Stockrosor har odlats i Sverige sedan 1600-talet och härstammar från Orienten.


Maila gärna vid frågor.

Odlingsråd:
Såtid: förodla i februari-april eller direktså i maj-oktober.
Sådjup: 0,5 cm.
Plantavstånd: 20-30 cm.
Radavstånd: 60 cm.
Höjd: 80 cm.
Blommar: juli, augusti och september.

Livslängd: perenn.

Förodla: inomhus i februari-april för blomning samma år, 0,5 cm djupt i såjord. Håll jorden fuktig och en temperatur på 15°-20°C. Fröna gror efter 14-28 dagar. När det har kommit 2-4 blad plantera om i andra krukor. Avhärda plantorna före utplantering på senvåren. Utplantering efter frost.

Direktsådd: Går även bra att direktså på växtplatsen i maj-oktober för blomning året efter. Jordtemperatur 15°C, håll jorden fuktig.

Stockrosor vill ha en solig plats men inte en södervägg. De har störst chans att övervintra om de sitter mot en vägg.

Om man klipper av blomställningen just innan den blommat färdigt så kan den övervintra och på så sätt bli flerårig. Men det är inte någon långlivad växt så man bör även så nya plantor efter hand. Den räknas som halvhärdig och vill ha ganska näringsrik och lite fuktig jord så trots att den tycks växa efter husväggar i små hål i gatan så bör man gräva ordentligt och göra en bra bädd åt plantan eftersom rötterna har ett djupt rotsystem.

Man bör gödsla stockrosor för att de ska kunna blomma så länge som möjligt och för att de inte ska drabbas av stockrosrost som de även kan få av för torr jord eller om de har en alltför solig plats. Drabbas växten av rost måste man plocka bort alla blad och bränna dem. Det sägs att de dubbelblommande angrips lättare av stockros-rosten än de enkelblommande.

Objektsnr 628131411

Visningar 102

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Stockros LjusGul Låg 15 Frön

Pris

12 kr

citronchoklad

Väddö, Sverige

5.0

citronchoklad

Verifierad

Toppsäljare

6 816 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?