Beskrivning

Säljer 8 stycken öppet pollinerade, ekologiska frö av Dwarftomat, DTP tomat ”Fred´s Tie Dye”. En korsning mellan "Dwarf Wild Fred" (Från DTP 2010) och "Pink Berkeley Tie Dye". Hybridisör: Vince Lavallo. En mörkrosa tomat med guldgröna ränder. Fantastisk vacker tomat. Kraftig stam på ca 1- 1.20 m hög. Denna dwarftomat slog rekord i antal tomater hos oss i somras. Vi fick så många, fina stora, bifftomater mellan 200-300 g, fast vi lät en stor s.k. catface (se bild 3-4) vara kvar på plantan. Många klipper bort de första jättestora blommor som ibland bildats på bifftomatplantor och som sedan ger abnorma, oregelbundna tomater, för att de är rädda för att den stjäl mycket kraft, men så mycket mat som det är på en sådan tomat, så vill inte jag vara utan dem. Tomaterna är vackert mörkfärgade inuti. Tomaten har blankpolerat skal. En härligt, delikat tomat, som är mycket odlingsvärd, precis som många av DTP tomaterna. Denna kommer vi att odla i många år!
Antalet frön som läggs ut på varje DTP tomat, kan variera, utefter tillgång.

Bild 3-4 En s.k. catface, som är vanliga på bifftomater.

Titta gärna in på mina övriga annonser. Jag samfraktar!
OBS! Vid 5 DTP köp erhålles en 6:e DTP tomat som bonus
Vid 5 övriga frököp erhålles en hemlig fröbonuspåse!

Vi hade nästan alla våra DTP tomater (ca 30 st olika 2023) ute, för att lämna plats i växthuset till känsligare sorter. Vi odlade i kruka, i täckodling och hygelbädd vid torpet.
DTP (Dwarf Tomato Project) Det är ett unikt projekt som pågått sedan 2005, på olika ställen i världen med projektledare i USA och Australien. Syftet har varit att korsa fram en stor variation av lättvindiga, moderna Dwarftomatplantor som ger utsökta tomater, mera produktiva, fast på lägre , knubbiga plantor. Man har därför ofta korsat olika höga kulturarvssorter av bifftomater (Heirloom) med varandra, då det är kulturarvssorter som har den gammaldags, bästa smaken. DTP tomater är ibland också korsade med andra DTP tomater. Dwarftomatplantor kan variera i höjd från 80 cm- 1.80 m höga, även om de flesta blir runt metern. De varierar också i storlek, även om de flesta blir riktigt stora. Jag har tyckt att dessa kompakta tomatsorter är mycket spännande att prova, så 2023 odlade jag ett 30-tal sorter. Har blivit inspirerat av Farbror Grön, som bara odlar Dwarftomater J sedan 2020. Jag är jättenöjd med de flesta av mina Dwarftomater, dock ej alla….4-5 sorter kommer jag inte att odla igen och jag har heller inte tagit några frön av dem. Resterande kommer jag att dela av mig här till de som vill prova.

Alla våra grödor odlas ekologiskt i täckodlingar, växthus och på friland. Enbart kompost, slåtterängsmaterial, gräsklipp och nässelvatten används.

Allmän info om våra odlingar:
De flesta av de fröer jag säljer är våra egna öppet pollinerade och ekologiskt odlade och därför har jag en del personliga omdömen på grödorna, vilket jag tycker är trevligare än att kopiera från nätet (kan förekomma köpta F1 frön eller fröäkta, från kända fröfirmor, vilket klart framkommer) Alla foton som hör till våra egenodlade är foton jag själv eller våra döttrar har tagit.
Har odlat ekologiskt sedan -70 talets "Gröna Vågen epok", då familjen var självförsörjande med både kött, ägg och grödor. Idag är vi endast odlare. Vi odlar dels i täckodlingar och hygelbädd vid vårt 1700-tals finntorp, mitt i skogen på 300 m.ö.h. och dels i stan i växthus och i krukor utefter väggar och på verandor. Vi odlar i zonerna 3-5.
Vad det gäller tomatfröer, är alla hinnor borttagna för att förhindra virussjukdomar. I år har vi odlat 130 olika sorters tomater och jag har fört statistik över dessa under sommaren för att kunna ge så relevanta beskrivningar som möjligt. I många fall har vi odlat 2 av samma sort för att studera på vilket sätt tomaten helst vill bli odlad. Har endast tagit fröer från sorttypiska, friska tomater.

Alla foton är mina egna, om det inte framkommer annat i min text.

OBS! Enbart ett porto oavsett hur många fröpåsar du köper! och du får en bonusfröpåse vid köp av 5 fröauktioner. Önskar du flera fröer av en sort, så säg till så lägger jag upp flera.

Ifall du vill ha samfrakt så avvakta med att betala tills du har köpt de fröpåsar du vill ha. Min man har också periodvis fröer och lökar till salu (PerFar). Jag fotar brevet i samband med att jag lägger det på lådan och skulle inte ditt brev komma fram, skickar jag dig fotot. Vill du vara ännu säkrare på att post Nord inte slarvar bort ditt brev kan du meddela mig detta och lägga till mellanskillnad och få spårbar tjänst. Då skickar jag fröerna i kartong.

Var vänlig läs övrig information om "Mor Leenas auktioner" under "SÄLJARENS ALLA ANNONSER" innan du budar!

Objektsnr 628288024

Visningar 49

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 1 apr 08:11

DTP ”FRED´S TIE DYE” DWARFTOMAT 8 EKOFRÖ BIFF TOMAT SOMMARENS VINNARTOMAT

Slutpris

|

43 kr

Auktionen är avslutad

vanligtfolk vann auktionen

Mor Leena

Arvika, Sverige

5.0

Mor Leena

Verifierad

Toppsäljare

1 420 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?