Beskrivning

FRÖN (30st/påse)

Trivialnamn: Svart goji, Rysk bocktörne
Vetenskapligt namn:
Lycium ruthenicum
Familj: Solanaceae

Växthistoria & användning:

Svart goji är, likt släktingen Lycium barbarum, en rik källa av proteiner och vitaminer. Särskilt rikt är det svarta gojibäret på antocyaniner, med ett högre innehåll än blåbär. Busken har sitt ursprung i områdena kring tibetanska högplatån och södra Ryssland.

Det är en växt som ännu inte fått mycket uppmärksamhet i väst, men den har sedan länge använts av urbefolkningen i sin naturliga växtmiljö. Överraskande nog använder urbefolkningen i små nordindiska samhällen bäret till att göra en salva för att motverka blindhet på kameler. Detta är möjligt tack vare bärets höga innehåll av lutein.

Bäret får sin djupt blålila färg från antocyaninerna, ett ämne som finns i ovanligt höga halter i det svarta gojibäret. Antocyaniner är samma ämne som färgar blåbären blåa och bidrar till många av dess nyttiga egenskaper.

Mogna bär kan ätas råa, torkas eller tillagas.

Det vanligaste sättet att konsumera svarta gojibär är att göra en s.k. infusion på dem. Detta görs bäst när de är helt färska. Gojibäret ger ifrån sig olika färger beroende på vilken typ av vatten som används. Vid mineralrikt vatten blir färgen djupt mörkblå och i kranvatten blir färgen intensivt lila.

Odling:

Svart goji växer ursprungligen i mycket extrema klimat där den utsätts för torka, extrem kyla, höga salthalter och näringsfattiga jordar. Dessa faktorer har gjort det svarta gojibäret till en väldigt härdig växt.

Det är en lättodlad buske som ofta ger rika skördar. Den växer gärna i väldränerade jordar (ofta sandjordar) och etablerar ett kraftigt rotsystem vilket gör den till en bra markbindare, t.ex. vid strandkanter. Trivs i ljusa lägen.

Busken blir upp till 180 cm och kan odlas utomhus på friland i Sverige.

De mångtaliga bären går från gröna till svart/blålila i färg. Det är först då dem är redo för skörd. Detta sker sommar-höst.

Sådd:

Fröna sås i fuktig såjord. Täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 1-2 m
Grotid: 1-3 veckor
Växtzon: 1-6

Lycka till!

Skickas via posten med en 22kr i fraktkostnad!

OBS! Vill ni utnyttja fraktkostnaden och är intresserade av fler typer av frön? Se våra övriga annonser och få fröna skickade tillsammans (22kr i frakt)

Objektnr 631698384

Visningar 72

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 17 maj 09:25

FRÖN Svart Goji (Lycium ruthenicum) säljes

Såld för

44 kr
Annonsen är avslutad

Tradgardsdags

Malmö, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verifierad

Toppsäljare

296 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?