Beskrivning

Turist på 1800-talet - bilder från de första tågresenärerna, av Fredric Bedoire - FÖRLAGSNY BOK!

I boken berättas om de tidiga turisternas resande, om förändringarna från diligens till järnväg, om ångbåtsförbindelser och om sällskapsresor. Följ med på en spännande tur till Algeriet, Italien, Frankrike och Nordamerika. Bildmaterialet har aldrig tidigare publicerats.

I fokus står de stora turistmålen, Paris och Rom, Berlin och London, med allt deras folkliv, kaos av hästdragna bussar och spårvagnar. Vi möter också turister i de schweiziska alperna och badortsemestrarnas Ostende på Nordsjökusten, likaså i Nordafrika och Nordamerika. Originalfotografierna är hämtade ur ett gigantiskt bildarkiv, i Konsthögskolans arkiv där det finns en bortglömd men fascinerande bildskatt, främst s k skioptikonbilder på glas, på över 50 000 bilder. Detta har varit föremål för ett skanningprojekt som Fredric Bedoire, professor emeritus i arkitekturhistoria vid KKH, tillika prisbelönte författare, har lett.

Tack vare det utbyggda järnvägsnätet kunde man plötsligt färdas mellan Stockholm och Göteborg på 14 timmar, att jämföra med de tre, fyra dagar som det tog med diligens. Men det tog ändå tid, 29 timmar med iltåg från Hamburg till Paris, ett resande som så småningom underlättades av sovvagnar och restaurangvagnar.

Mellan 1860 och 1914 reste man fritt i Europa, utan pass, och man hade sällan mycket pengar i plånboken. Man använde resekreditiv från banken hemma och kunde ta ut pengar i nästan varje större stad, från Liverpool och Sankt Petersburg till Alexandria.

Utvecklingen av kameran medförde att 1800-talsturisterna kunde dokumentera sitt resande och bevara sina minnen också för eftervärlden. De förtätade fotografierna omspinns av resedagböcker, turistkartor, biljetter, polletteringskvitton, pass, tidtabeller och reseprojekt, det mesta från hittills okända privatsamlingar.

Den inbundna boken (linneklotband) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i nyskick. Boken är förlagsny! Den är mycket rikligt illustrerad med spännande fotografier, huvudsakligen i svartvitt samt några kartor i färg.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 285/210 mm
Ryggbredd ca 25 mm
Vikt ca 1335 gram
Sidantal 243
Författare Fredric Bedoire
Förlag Bokförlaget Langenskiöld
Språk svenska
Utgivningsår 2016
ISBN 91-88439-000

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektsnr 630394797

Visningar 38

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tis 23 apr 16:58

Turist på 1800-talet - bilder från de första tågresenärerna - Förlagsny bok!

Utropspris

|0 Bud

145 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 787 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?