Beskrivning

I min fars fotspår - resor i Sibirien förr och nu, av Jörn Donner

En personlig tidsresa till det förgångna och en kritisk skildring av förhållandena i dagens Sibirien och Ryssland.

Jörn Donners far Kai Donner (född år 1888) studerade språk och etnografi i Helsingfors, Budapest och Cambridge innan han hösten 1911 begav sig till Tomsk för sin första forskningsfärd i Sibirien. Här gick hans resor till Narym, Obs bifloder Tym och Ket, Jenisej och Turuchansk därifrån han företog en plågsam och äventyrlig färd mot Ob, en färd som räckte i tre månader. Det är troligen denna färd över tajga och tundra med dagstemperaturer på minus femtio grader som kom att förstöra hans hälsa.

Kai Donners andra Sibirienresa gick till kamass-stammen vid foten av de Sajanska bergen. Hans hemresa försvårades av världskrigets utbrott.

I hemlandet deltog han i den illegala värvningen av frivilliga till Jägarbataljonen, vars syfte var att med Tysklands hjälp befria Finland från tsarväldet. Han flydde till Sverige undan de ryska gendarmerna. Vid inbördeskrigets utbrott var han i general Mannerheims stab och beordrades efter krigets slut att fungera som kommendant vid östgränsen vid Systerbäck.

Kai Donner hann också ägna sig åt politik, journalistik och vetenskap innan sin död vid 47 års ålder år 1945.

Nu har Jörn Donner rest i sin fars fotspår i Sibirien och samlat sina egna intryck och delar av faderns tidigare opublicerade dagböcker i detta praktverk. Boken är illustrerad med kartor och teckningar samt ett hundratal fotografier tagna av både far och son.

”Bara att ställa in sig på äventyr, kyla och kulturgärning i sidorna 280, alltså. Det är med andra ord ett praktverk far och son Donner har samarbetat kring när boken som alla Sibirienfreaks gått och väntat på i många år äntligen utkommer. Med en human underton, med djup respekt och med lätt humor alternativt bister realism skildrar Kai ursprungsbefolkningens liv. Ett minst lika starkt intryck förmedlar bokens andra bärande element; Kais fascinerande fotografier som alldeles berättigat ges furstligt med utrymme i Anders Carpelans layout. Bilderna är förbluffande välkomponerade och skarpa och det är en fullständig gåta för mig hur KD lyckats så väl med porträttfotografering under dessa krävande förhållanden. Man blir så glad och inspirerad över att människor fortfarande orkar och ids göra något utöver det ordinära och lätta.”

Den inbundna boken (klotband) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i mycket nära nyskick. Boken är mycket rikligt illustrerad med läckra fotografier, huvudsakligen svartvita, samt kartor och reproduktioner varav en del i färg.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 230/245 mm
Ryggbredd ca 25 mm
Vikt ca 1225 gram
Sidantal 279
Författare Jörn Donner
Förlag Söderström & Co Förlags AB i samarbete med Bokförlaget Atlantis AB
Språk svenska
Utgivningsår 2006
ISBN 91-7353-148-1 (Atlantis)

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektsnr 630484132

Visningar 18

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 24 apr 16:10

I min fars fotspår - resor i Sibirien förr och nu, av Jörn Donner

Utropspris

|0 Bud

190 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 787 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?