Beskrivning

TUNC

av Lawrence Durrell

Faber & Faber Ltd 1968, förstaupplaga.

Inbunden med skyddsomslag i mycket gott skick.

På engelska.

Durell växte upp i norra Indien, där fadern var ingenjör, och bodde endast kortare perioder av sitt liv i England. Durrell utgav 1935 debutromanen Pied Piper of Lovers och 1939 The Black Book, en långt mer kompromisslös bok som han själv såg som sin egentliga debut. Vid den tiden hade han fått kontakt med Henry Miller och Anaïs Nin, som hjälpte till att få romanen utgiven. Samtidigt hade han inlett en professionell karriär som diplomat och pressattaché, som skulle vara fram till mitten av 1950-talet och föra honom till många länder i Medelhavsområdet.

Under andra världskriget vistades Durrell först i Grekland, och flydde 1941 undan den tyska invasionen av landet till Egypten. Här kom han att göra pressarbete i Alexandria och Kairo, och från denna tid härstammar viktiga element i de miljöer han kom att beskriva i Alexandriakvartetten femton år senare.

Durrell fick sitt stora genombrott som författare med Bitter Lemons som behandlar Cypernkrisen 1954-56, vilken han själv sett på nära håll som pressämbetsman vid brittiska beskickningen där, och framförallt med Alexandriakvartetten (fyra romaner: Justine, Mountolive, Balthazar, Clea; 1957-60). Genom sitt sensuella språk, den spännande, mångbottnade handlingen, det djärvt tecknade persongalleriet och sitt experimenterande med tidsplan och minne kom böckerna att bli mycket lästa och få ett stort inflytande på 1960-talets roman. Durrell var från 1961 återkommande nominerad till Nobelpriset i litteratur på 1960-talet.[4]

Durrell var även verksam som poet, dramatiker och essäist (han engagerades också för att hjälpa till med manus till storfilmen Cleopatra) men för de flesta överskuggar Alexandriaböckerna hans övriga författarskap. Från 1958 var Durrell bosatt i Provence, en trakt han kände sig betydligt mer befryndad med än England.

SE BILDER FÖR MER INFORMATION.

Objektnr 319713665

Visningar 921

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

TUNC Lawrence Durrell 1968

Pris

190 kr

Haldins_Hylla

Mönsterås, Sverige

5.0

Haldins_Hylla

Företag

Toppsäljare

15 215 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?