Beskrivning

Jag säjer, (i olika auktioner), ett antal FOTO-böcker, (bild 9), däribland 2 böcker med bilder av Henrik Zeitler, (bild 10).
Jag SAMFRAKTAR.

Här, (i denna auktion) - "THE CHOSEN ONES" fotobok av Henrik Zeitler. STORFORMAT. Första upplagan, originalupplagan från 2016, (bild 8). Efterord av Camilla Flodin. Oläst/NYSKICK. Inbunden. 51 sidor.

.

Hendriks Zeitlers 19 storformatsporträtt av kor i färg och svartvitt ackompanjeras av följande citat:
"Det finns ingenting så uttrycksfullt som ögonen hos djur ... som objektivt tycks sörja över att de inte är människor." / Theodor W. Adorno


.

Från en utställning på Dalslands Museum:
Fotografen och konstnären Hendrik Zeitler tycker om utmaningar. En sådan är att fotografera kameralöst om natten. Metoden är både omständlig och extremt tidskrävande, men ger mycket speciella bilder. I den nedre utställningshallen visar han foton från Hammarkullen i denna teknik.
–?Jag försöker skapa landskapsbilder utan storslagna vyer. På det här sättet vill jag ifråga­sätta det traditionella landskaps­begreppet, säger Hendrik Zeitler som har stor erfarenhet av sedvanlig landskaps­fotografering. På 1990-talet var han hyllad fotograf i den genren. Nu lockar begränsningarna honom mer och han menar att bilderna som han tagit kameralöst i skogen, på innergårdar, parkeringsplatser och lekplatser med mera, i och utanför hemmet i Hammarkullen (ett bostadsområde i Göteborg) berättar lika mycket om platsen som en traditionell landskapsbild. Att fotografera utan kamera är världens äldsta fototeknik, bland annat sprungen ur britten Henry Fox Talbots experimenterande på tidigt 1800-tal. För Hendrik Zeitler är tekniken en stark passion och en del av hans intresse för bilder som alltjämt är fotografiska, men som inte av­­bildar på samma sätt som vanliga fotografier. Att fotografera kameralöst ger foton som närmast ser ut som grafiska bilder.


Hendrik Zeitler utbildade sig i fotografi på Designhögskolan Dortmund i Tyskland 1997–1999. Därefter läst han på Högskolan för fotografi och film på Göteborgs universitet 1999–2003 och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2003 (Konst och arkitektur) samt 2015 (Photographer’s artist book).
Hendrik Zeitler hade sin första separatutställning (Reclaim the streets) i oktober 1999 på Kafé 44 i Stockholm. År 2007 deltog han i utställningen Rethinking Dissent, under Göteborgs 3:e internationella konstbiennal.

Hans bok A Place of One's Own, Journal nominerades till Svenska Fotobokspriset 2011. Hendrik Zeilter var, tillsammans med Lars Dyrendom, Christine Sjöberg och Fröydi Laszlo, redaktör på fotoboken Handplockat – På utflykter i bildarkivet. Zeitler bidrog dessutom till boken som fotograf. Boken var nominerad till Svenska Fotobokspriset 2013.

424 och The Chosen Ones tilldelades diplom av Svensk Bokkonst, Kungliga Biblioteket, som en av 2014 respektive 2016 års vackraste böcker.


Titta gärna på mina andra auktioner med konst, design och angränsande ämnesområden.

Betalning via TRADERABETALNING. Jag packar väl, ansvaret hos fraktbolaget när jag lämnat. Hos Schenker kan du följa försändelsen via internet.

SAMFRAKT vid köp av flera objekt. Förmånligt med Schenker vid köp av flera böcker.

FOREGIN BUYERS - Other shipping costs

Objektnr 632643736

Visningar 56

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 22:28

Henrik Zeitler: THE CHOSEN ONES. Camilla Flodin efterord. 1:a upplagan. KOR. Ny

Utropspris

|0 Bud

169 kr

Auktionen avslutades utan bud

zmxn

Ydre, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 982 omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?