Auktionen är avslutad.

Fornegyptisk amulett

185 besökare

Auktionen är avslutad

Vinnare: kroke
 • Frakt
  • Posten (7 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Swish
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

En amulett från det forna Egypten som föreställer guden Nefertum med en lotuskrona. Tillverkad av fin blågrön fajans. Amuletten har burits i ett snöre då den har en perforering på baksidan. Helt komplett.
Nefertum var i egyptisk mytologi ursprungligen en lotusblomma som vid världens skapelse hade uppstått från det ursprungliga vattnet. Nefertum representerade både det första solljuset och den härlig doft av den egyptiska blå lotusblomman. Några av titlarna på Nefertum var "Han som är vackert" och "Water-Lily of the Sun", och i en version av dödsboken står det:
"Uppstig som Nefertum från den blå näckrosen, till näsborrarna av Ra (skaparen och solguden), och uppstigen på horisonten varje dag."
Nefertum slutligen ses som son till skaparen guden Ptah och gudinnorna Sekhmet och Bast var ibland kallade hans mor. Nefertum brukar avbildas som en vacker ung man med lotuskrona. Egyptierna bar ofta små statyetter som denna av honom som lyckoamuletter.
Detta är den sista amuletten föreställande en gud som jag har kvar att sälja.
Datering: 26-30:e dynastin 633-332 f. Kr.
Längd: 21 mm
Vikt: 0,9 gr
Såld på ett Franskt auktionshus specialiserat på försäljning av forntida artefakter och mynt. (Ett av de få auktionshus som regelbundet säljer egyptiska föremål). Det vetenskapliga studiet av det forntida Egypten satte inte igång förrän 1798 då Napoleon I anlände till Egypten som ett led i hans kampanj mot britterna. I och med detta så blev intresset för Egypten stort i Europa och stora mängder med artefakter fördes från Egypten till Europa, särskilt till Frankrike, England och Tyskland men även till Sverige.
Den forntida egyptiska kulturen var omåttligt populär i västvärlden under 1800-talet och det var vanligt att turister, sjömän och antikvitetshandlare stuvade ner ett och annat föremål i packningen. De mest spektakulära souvenirerna var mumierna vilka kom att utföras i stora mängder. Man kan säga att Europa drabbades av en "egyptisk feber”. Under många år skänkte egyptierna bort stora delar av sina kulturskatter. Det där med att västvärlden plundrat Egypten stämmer inte. Egyptierna betraktade länge sina fornlämningar som en outsinlig naturresurs.
Se bild(er) som visar kvalitén på det bjuder på. Jag försöker alltid ta så rättvisande bilder som möjligt så att de fel och skador som kan finnas tydligt framgår. Eventuella fel som jag vet om beskrivs i texten ovan.
Betalning: Om inget annat överenskommits före budgivning ska auktionen vara betald senast 7 dagar efter det att jag skickat ”vinnarmailet”. Betalning görs till mitt konto på Handelsbanken. Om betalning ej gjorts i tid förbehåller jag mig rätten att behålla objektet eller erbjuda det till annan köpare.
Portokostnaden tillkommer på slutbudet. Jag ansvarar inte för försändelser som posten slarvat bort. Önskar köparen största möjliga försiktighet får köparen bekosta rekommenderat brev. Om köpesumman överstiger 600:- sker leverans alltid som rekommenderat brev (70:- tillkommer). Leverans sker så fort pengarna registrerats på mitt konto.
Naturligtvis samemballerar jag med andra vunna auktioner, portokostnaden baseras då på postens taxor för att skicka brev och paket.
Omdöme på Tradera ser jag som ett kvitto på att affären är klar och godkänd.
Lämnar därför som köpare omdöme när jag godkänt varan och som säljare när köparen tagit emot varan och lämnat omdöme.
Lycka till med budgivningen !