Beskrivning

Allende. En av de mest fantasikittlande meteoriter som finns.

Detta exemplaret hittades dagen efter nedslaget och har ingått i ASU ( Arizona State University) meteoritsamling sedan den dagen. Detta rör sig alltså om en meteorit som inte har utsatts för vare sig väder eller vind.Den är fullproppad med CAI´s som är solsystemtes äldsta materia.Det som gör just Allende mer spännande är att de avger en speciell doft. Låter man meteoriten ligga försluten i en box en längre tid kan man faktiskt känna en underlig lukt. Enligt vad forskarna tror, är det just så det måste "dofta" i rymden. Ett verkligen toppklassad samlings exemlpar.

Vikt: 0,7 Gram

Mått: 10,5x9,4x2,0 mm.

Levereras med ett exklusivt äkthets certifikat.

OBS. Om du vunnit flera auktioner, vänligen, betala inget förrän jag skickat samman ställning för frakt kostnad via mai
l.

Allende tillhör utan tvekan,en av världens mest omtalade meteoriter. Den har ett antal sk CAI´s ( Calcium-Aluminium-Inclusions). Som syns på bild nr:2. Astronomer är övertygade om att Aluminim-26 måste ha uppstått vid en supernova-explosion. Detta innebär alltså att dessa "fläckar" av CAI´s är det absolut äldsta mineral som existerar.Dess ålder beräknas till 4,567 Miljader år och är 30 Miljoner år äldre än vår jord,samt 287 miljoner år äldre än den äldsta mineral på jorden. Detta innebär att de bildades i vårt solsystems absoluta ungdom. Det som gör Allende meteoriten än mera spännande,är att det tillhör typ-klassen CV3. C=Carbonaceous V=Vigarano 3=beskriver vilken Petrologi-klass meteoriten tillhör. Man har kommit fram till att det måste vara dessa kolhaltiga meteoriter som en gång i tiden förde livet till jorden.( vem vet,kanske finns det en liten Alien där inne).

Historik:

År 1969 den 8:e Februari kl 01,05 lystes området kring den Mexikanska staden Pueblito de Allende i staten Chihuahua upp av ett gigantiskt eldklot. Meteoriten exploderade i atmosfären och spred sig över ett område ca 290 kvadratkilometer och enligt astronomernas beräkningar måste det finns mängder av meteoriter som väntar på att bli funna.Men de flesta är troligen söndervittrade.

Övrig info enligt Meteoritical Bulletin:

FALL OF PUEBLITO DE ALLENDE STONY METEORITE SHOWER, MEXICO

Name: PUEBLITO DE ALLENDE.

The place of fall or discovery: The village of Pueblito de Allende, Chihuahua, Mexico; f = 26°58'N, ? = 105°19'W.

Date of fall or discovery: FALL, February 8, 1969, 7h05m GMT.

Class and type:STONY, carbonaceous chondrite, type III.
Number of individual specimens: METEORITE SHOWER, several dozen were collected.

Total weight: Over 100 kg.

Som medlem i I.M.C.A ( International Meteorite Collectors Association) medlems nr 5181 samt METSOC (Meteoritical Society) har jag förbundit mej att samtliga meteoriter jag säljer är 100% äkta och de uppgifter jag lämnar är riktiga. Gå gärna in på www.imca.cc

(OBS: Hela eller delar av annons texten får inte kopieras utan annonsörens medgivande.)

Betalningsvillkor:
Överföring till konto senast 5 dagar efter avslutad auktion.
Jag samlevererar givetvis fler vinster för billigare frakt.

Bud som vanligt,bindande

Objektsnr 627679905

Visningar 171

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 29 mar 19:19

Meteorit,Allende,Världens mest spännande meteorit. CAI

Slutpris

|

232 kr

Auktionen är avslutad

Kn1P1son vann auktionen

orion62

Tranås, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

1 144 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?