Beskrivning

Du bjuder på något så unikt som en stor samling av belemniter/vätteljus. Extra stora och fina exemplar!

Vätteljus är fossil av belemniter (Belemnellocamax mammilatus), men folktron säger annat.

Vättarna samlader sig nattetid till dans och lekar. De hade alltid med sig ljus som de satte i en ring och sedan dansade omkring. Vätteljusen är ljus som vättarna lämnat kvar efter sina lekar. Vättaljusen varslade enligt folktron om närvaron av osaliga andar, djävulens anhang, trolltyg eller något annat ont. Vätteljusen troddes även kunna skydda mot sådana sjukdomar som vättarna sände på folk.

Vättar är enligt folktron underjordiska väsen som gärna bosatte sig under människornas boningar. De var tjuvaktiga och ansågs kunna göra sig osynliga och förvända synen på folk. Den som hällde hett vatten eller urinerade på marken ovanför dem, bestraffade de med sjukdomar eller olyckor. Vättar skiljer sig från trollen främst genom att de bor i anslutning till mänskliga bosättningar och att de beskrivs som mindre än människor.

Belemniten var en bläckfisk som levde under krittiden, för omkring 80-100 miljoner år sedan. Det cigarrformade skalet är vad som är kvar från bläckfiskens bakre del. I Sverige finns belemniter främst i nordöstra Skånes kalkstenslager.

Belemniter är en ordning av utdöda bläckfiskar tillhörande de tvågälade bläckfiskarna. Benämningen syftade ursprungligen på de fossiliserade spol- eller cigarrformade bakre delen av bläckfiskens skal. Namnet belemniter kommer av att man i forntidens Grekland trodde belemniterna var spjut utslungade av gudarna under åskväder. I Sverige hittas belemniter främst i kalkstenslager i nordöstra Skåne. De uppträder första gången under slutet av devon för omkring 370 miljoner år sedan, och de sista arterna dog ut i slutet av krita för omkring 65 miljoner år sedan.

Storlek: Se linjal på bilderna.

Skick: Enligt bilder.

AUKTIONSVILLKOR:
* PORTO: Porto enligt Postnords prislista. Det händer att jag använder äldre RABATTFRIMÄRKEN som har obegränsad giltighetstid, valören som anges är således inte överensstämmande med deras egentliga värde. Denna information bifogas för att missförstånd inte ska uppstå beträffande underfrankering.
* Vinner du flera av mina auktioner samfraktas vinsterna. Jag skickar enbart med fraktsätt angivet i auktionen. Ingen avhämtning!
* OBS! Betalning inom 3 dagar efter avslutad auktion.

Objektsnr 628146740

Visningar 47

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 30 mar 16:59

13 st BELEMNITER / Vätteljus (FOSSIL BLÄCKFISK / 509 g) 100 MILJONER ÅR. SKÅNE.

Slutpris

|

250 kr

Auktionen är avslutad

Mickeli1 vann auktionen

Suécia

Malmö, Sverige

5.0

Suécia

Verifierad

Toppsäljare

2 049 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?