Auktionen är avslutad.

Gips staty Jugend från Bernardi gipsgjuteri Göteborg början 1900-talet 57cm hög

 • Avslutad 5 dec 09:56
 • Utropspris 1 799 kr
 • Frakt Schenker 279 kr
 • Säljare melker09 (1314) Mer från säljaren
Har du en liknande? Sälj den här
Se hela annonsen

Gips staty Jugend från Bernardi gipsgjuteri Göteborg början 1900-talet 57cm hög

89 besökare

Auktionen är avslutad

 • Frakt
  • Schenker (279 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Kort/PayPal
 • Om säljaren

Beskrivning

Gips staty från Bernardis gipsgjuter Göteborgi i Jugend mycket tidsenlig och dekorativ 57cm hög !
helt fantastisk i bra skick endast lite färgsläpp.
tillverkad tidigt 1900-tal

Bernardi Konst Göteborg 1911-1976Gervasio Bernardi
Gervasio Bernardi, född i Brandeglio Di Lucca, Toscana Italien den 18 februari 1877. Bernardi utvandrade i unga år till Schweiz och var under fem års tid kring sekelskiftet 1900 inkallad till Italienska Konolialarmén i Östafrika. 1906 tog han med sig sin 12 år yngre fästmö Domenica Argenta och flyttade till Göteborg i Sverige där paret gifte sig 1912. Ett år tidigare 1911, hade Gervasio Bernardi startat ett mindre gipsgjuteri på Otterhällan i Göteborg. Där började han gjuta och måla figurer i gips som sedan såldes av försäljare till hushållen genom gammal hederlig dörrknackning.Försäljningen gick över förväntan och verksamheten måste snart expanderas. 1923 registrerar han firma G. Bernardi Konstgjuteri och strax därefter flyttar han verksamheten till Postgatan 25. Där får han tillgång till större lokaler och en bättre bostad till familjen. I samband firmaregistreringen deltog han också vid Jubileumsutställningen i Göteborg 1923.Gervasios tre söner, Giovanni, Delfo och Orlando började alla att arbeta i gjuteriet. De sökte och fick licens från Walt Disney för att göra Disneyfigurer som exempelvis Snövit, Pluto, Kalle och alla de andra. De tillverkade även klockor, urnor, figurer som Påskliljan, Hans och Greta m.m. Med tiden blev Bernardis ett av landets största gipsgjuterier med butiker i Göteborg, Örebro och flera andra städer.

Den 2 januari 1952 och efter lång tids sjukdom, avled Gervasio Bernardi i sin bostad på Postgatan 25. Han hade dessförinnan tillbringat sex månader i Italien för vård. Efter Gervasio Bernardis död och fram till början av 1960-talet, då husen på Postgatan skulle rivas, drevs företaget av sönerna.Sönerna hittade nya lokaler på Åvägen i Gårda och fortsatte att gjuta i ytterligare några år. Enligt de dokument man kan finna, så lades verksamheten ner i slutet av 1960-talet, men företaget avregistrerades först i november 1976, ett år efter makan Domenica Argentas död.
Föremålen märktes oftast med etikett, men ibland kunde även den ristade signaturen "G. Bernardi" eller "Giovanni B" användas på handgjorda föremål. Gervasio och hans två söner Giovanni och Orlando ligger begravda på Östra kyrkogården i Göteborg, vid graven finns en skulpterad madonna importerad från Italien.

Välkommen till våra auktioner!

Här säljer vi allt möjligt och hoppas att Du kan hitta något av intresse.

Titta gärna på flera av våra auktioner som vi har ute, Du hittar dem på "Säljarens alla annonser".

Vi sampackar vinster om det blir flera, då blir portot billigare. Det Du gör då är att betala in kostnaden för vunnen auktion( ej porto) och sedan maila oss så vi markerar att den är betald.

Vi är noga med packning av allt vi säljer så det kommer fram i utlovat skick!

Har Du frågor så maila gärna.

Betalning för vunnen auktion betalas genom Tradera eller swish.

Ibland blir det enklare genom insättning direkt på vårt bankkonto, hör av Dej om Du tycker det.

Lycka till med budgivningen!

Mvh melker09