Beskrivning

Tennkanna – H2 Norway Pewter Norge Tenn 1977

Dekorativ tennkanna stämplad och till verkad H2 Norway Pewter Norge Tinn år 1977 (C10).
Kannan, tillbringaren, som även kan användas som vas, har en svängd baluster-form, orientalisk stil, med lång hals och handtag.

Norskt och skandinaviskt tenn – Korta fakta
Före 1700-talet ansåg de skandinaviska folken att tenn var den fattige mannens servis, ett billigare alternativ till silver. Så småningom blev tennet gradvis ersatt av användbar keramik, sedan porslin, i slutet av 1700-talet. Hantverkare kopierade många av de former och mönster som används på sina silverstycken direkt på sin tin, vilket skapar mer dekorativa presentvaror. Det var norska och danska hantverkare som förvandlade tennet från praktiska husgeråd till smideskonstverk.

Tenn som tradition i Norge
Norrmännen ger fortfarande en bröllopsskål av tenn som en present till nygifta. Ofta ungefär 15 – 22 centimeter i diameter. Dessa bröllopsskålar visar reliefpaneler som visar en brud på häst eller i en båt. Ett annat vanligt tema som används av tennhantverkare är Stavekirken, eller stavkirken, en 1000-årig träkyrka. Dagens tenn har abstrakta ornament och former baserade på djur, löv, blommor eller geometriska mönster som ofta finns i den gamla vikingakonsten.

Objektsnr 631035698

Visningar 20

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 22 maj 21:15

Tennkanna – H2 Norway Pewter Norge Tenn 1977

Pris

500 kr

RokiPoki

Angered, Sverige

5.0

RokiPoki

Företag

15 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?