Auktionen är avslutad.

Du kanske gillar någon av dessa?

  1. 1 495 kr 1 495 kr 0 bud
  2. +69 kr frakt
  1. 29 kr 29 kr 0 bud
  2. +38 kr frakt
  1. 25 kr 25 kr 0 bud
  2. +52 kr frakt
 1. Ny idag

  -0%

  KAY BOJESEN 2st. Ovanlig smörbytta och gryta

  Begagnat-Centralen | Betyg: 4,9 28 jan 13:48
  1. 1 200 kr 1 200 kr 0 bud
  2. +69 kr frakt
 2. -0%

  Hav, vågor och fåglar, 90x60 cm, oljemålning på duk

  Steve Art Gallery AB | Betyg: 4,8 Fast pris
  1. 249 kr 249 kr
  2. +85 kr frakt
  1. 200 kr 200 kr
  2. +50 kr frakt
 3. -0%

  Läcker miniatyr vas i vacker glasyr och design

  Jeppe_5 | Betyg: 5 tis 17:39
  1. 50 kr 50 kr 0 bud
  2. Köp nu 100 kr
  3. +65 kr frakt
  1. 150 kr 150 kr 0 bud
  2. +75 kr frakt

Väv , Märta Måås - Fjetterström signerad AB MMF inramad och glasad !

49 besökare

Auktionen är avslutad

 • Frakt
  • Schenker (69 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Kort/PayPal
 • Om säljaren

Beskrivning

Väv av Konstnären Märta Måås - Fjetterström Täppan signerad AB MMF inramad och glasad !
Storlek väv 22cm x 25cm
Perfekt skick!

Märta Måås-Fjetterström i Båstad
Måås-Fjetterström var dotter till prosten Rudolf Fjetterström, kyrkoherde i Vadstena, och Hedvig Olivia Augusta, född Billsten, och växte upp i Vadstena. Efter studier på Högre konstindustriella skolan i Stockholm följde arbete som teckningslärarinna i Jönköping innan hon 1902 blev anställd vid Kulturen i Lund. Hon blev föreståndare för Malmöhus läns hemslöjdsförening 1905–1911, men ett komplicerat förhållande till uppdragsgivaren lockade henne att efter inbjudan från Lilli Zickerman flytta till vävskolan i Vittsjö.

Redan under tiden i Lund började Måås-Fjetterström rita förlagor till vävnader, och på Stockholmsutställningen visades "Staffan Stalledräng", senare inköpt av Röhsska konstslöjdmuseet. Till Baltiska utställningen i Malmö 1914 ritades "Sankt Göran och draken". Dessa effektfulla vävnader lockade till sig Ludvig Nobels intresse, och i samband med en stor beställning till dennes nationalromantiska byggnad Skånegården i Båstad erbjöd han henne att öppna en ateljé på samma plats. Året var 1919, och från denna tid inriktades skapandet huvudsakligen på mattor, men även vävnader i form av exempelvis draperier kom att produceras.

Båstad kom att bli Måås-Fjetterströms hem fram till hennes död 1941. Naturen på Hallandsåsens sluttningar var en aldrig sinande inspirationskälla, och med stor konstnärlig skicklighet stiliserades blommor, blad och en och annan häst för att få sin utvalda plats i den rika, men ändå fullt kontrollerade prakt som kom att utgöra hennes mattor. Väverskor från trakten anställdes för att väva allt från stora paradflossor som "Svarta trädgårdsmattan" och "Örtagården" till den genialiskt enkla modernistiska kompositionen "Blå bårdmattan" i röllakan.

Under hela sin levnadstid fick Måås-Fjetterström och hennes vävverkstad ta emot flera prestigefyllda uppdrag, men det definitiva kritikergenombrottet kom 1934 med en utställning på Liljevalchs konsthall tillsammans med bland andra Elsa Gullberg, Carl Malmsten och Svenskt Tenn.

År 1942 ombildades verkstaden till ett aktiebolag där den rika mönsterskatt som Måås-Fjetterström lämnade efter sig både förvaltas och förnyas. Vid sidan om att fortsätta väva upp originalmönster anställdes Barbro Nilsson som konstnärlig ledare, vilken tillsammans med Ann-Mari Forsberg och Marianne Richter deltog i förnyelsen av företaget. Senare knöts även Kaisa Melanton till AB MMF, och år 2006 lanserades tre nya röllankansmattor av arkitekttrion Claesson Koivisto Rune.

Märta Måås-Fjetterström är representerad på flera större museer, bland annat Nationalmuseum, Louvren[1] och Röhsska museet.[2]

Välkommen till våra auktioner!

Här säljer vi allt möjligt men i huvudsak Antika och design föremål samt kuriosa.
Hoppas att Du kan hitta något av intresse!
Kanske samlar Du på något eller vill förnya lite i Ditt hem?
Letar Du efter en personlig present och varför inte en trevlig julklapp?

Titta gärna på flera av våra auktioner som vi har ute, Du hittar dem på "Säljarens alla annonser".
Vi sampackar vissa mindre objekt och då högst 3 stycken, Du får höra av dej om det önskas. I annat fall betalar du auktionerna var för sig.

Vinner Du auktioner med olika avslutningsdagar sampackar vi även där om så önskas.
Det Du gör då är att maila oss för kontouppgifter så Du kan betala in kostnad för objektet Du vunnit( ej porto). Sedan hör Du av Dej när du vill ha det skickat så får du veta totala fraktkostnaden.

Betalningsalternativen vi har är genom Tradera eller Swish.
Ibland är det enklare genom insättning direkt på vårt bankonto, hör av Dej om Du tycker det!

Vunna auktioner ska betalas inom 3 bankdagar, skulle det vara något problem med det så hör av Dej. I annat fall avbryts auktionen och vi lägger ut den på nytt.

Vi är noga med packning av allt vi säljer, men svarar ej för hanteringen då vi skickat!

Obs! Spara gärna oss som favorit säljare!

Har Du frågor så maila gärna.
Lycka till med budgivningen!

Mvh Melker09