Beskrivning

Allmänna Barnhus Direktion - FÖR ÖMSINT VÅRD OM TORFTIGA BARN
Stockholms stora barnhus grundlades år 1637. Den 4 Maj 1785 bestämde Kunglig Maj:t att barnhusbarnen, i stället för att, som dittills, sammanföras i trånga och osunda barnhus, skulle utlokaliseras till fosterföräldrar på landet. Tanken var att de där kunde åtnjuta en mera ändamålsenlig uppfostran med hälsosam miljö och förtjäna sitt uppehälle genom att arbeta i lantarbetarens hushåll som dräng eller piga (I klartext användes barnen som gratis och hårt arbetande arbetskraft, barnarbete var ju legio vid denna tid).

Barnhus Direktion beslöt år 1791 anhålla om Kunglig Maj:ts tillåtelse att låta prägla en jetton som skulle överlämnas till fosterföräldrarna och tänkt att offentligen bäras, som en slags utmärkelse och erkänsla för "synnerlig ömhet och omvårdnad åt mottagna barnhusbarn". I vilken omfattning som det verkligen har skett är osäkert då dessa medaljer är synnerligen sällsynta och de få exemplar jag noterat i brons eller silver har varit i god kvalitet och utan hänganordning eller perforering.

Medaljen och dess sällsynthet
Den här utbjudna medaljen är i ett ocirkulerat praktskick, full utprägling och underbart sammetsglänsande präglingsglans. Endast med några helt obetydliga kontaktmärken och kabinettsslitage på de högsta punkterna. I min inventeringar har jag endast noterat två exemplar i brons varav det här utbjudna är ett av dem det andra exemplaret såldes på Ahlströms auktion 2004 och var även det i samma kvalitet. På KMK finns ett exemplar i brons och ett i silver. Graverad av Carl Gustaf Fehrman. Brons, kvalitet 01/0, 10.44g, 31.46, Hildebrand 41. RRR

Åtsida
Medaljen är präglad med samma åtsidestamp som begagnats för Tornerspelen vid Drottningholm 1799 (HK18) och avbildar konungens högervända bild med utslaget hår. I omskriften: "GUSTAF IV ADOLPH SV G OCH W KONUNG". Under bilden gravörens namn: "C. G. FEHRMAN"

Frånsida
Inom en krans av oliv- och rosor texten: "FÖR ÖMSINT VÅRD OM TORFTIGA BARN"

.

Se filmen på min Youtubekanal: Roberto Delzanno Numismatik
.
.

DELBETALA DITT KÖP
Önskar du förvärva dyrare objekt erbjuder vi dig att dela upp din betalning på upp till 24 månader, kontakta mig för mer information.

.

Roberto Delzanno Mynthandel
Vänd dig med förtroende till mig, ett innovativt företag i framkanten med mångårig erfarenhet av professionell mynthandel och aktiv författare med eget bokförlag. Tilldelad Schivemedaljen i silver, belöningsmedalj för framstående författarskap, av Norsk Numismatisk Förenings (NNF). Tilldelad IAPN "Book Prize" för världens bästa myntbok 2020 (Sveriges Guldmynt). Medlem av Sveriges Mynthandlares Förening (SMF), Svenska Numismatiska Föreningen (SNF), Norsk Numismatisk Förening (NNF), Numismatic Literary Guild (NLG), livstidsmedlem i American Numismatic Association (ANA), tillförordnad värderingsman av Sveriges Handelskamrar och följer därmed de högt ställda kraven på professionalism som stipuleras.
.

.

Författare av numismatisk litteratur med eget förlag
Jag är en professionell numismatiker och prisbelönt författare med eget förlag med följande nyutgivna böcker:

.
- SVERIGES GULDMYNT 1512-2020 (Tilldelad IAPN "Book Prize" 2020)
- SVERIGES MYNTBOK 995-2022 (Nominerad till bästa bok)
- MYNTÅRSBOKEN 2022 (Nominerad till bästa bok)

.

.

BESKRIVNING AV OBJEKT OCH ÄKTHET
Samtliga objekt graranteras äkta. Objektsbeskrivning sker med största omsorg och baseras på lång erfarenhet från professionell mynthandel.

.

FAST PRIS - FULL RETURRÄTT INOM 10 DAGAR
Objekt som säljs till fast pris erbjuds full returrätt inom 10 dagar. Du kan returnera myntet oavsett skäl, men givetvis är vi tacksamma om du informerar oss varför du ångrat ditt köp.

.

AUKTIONER
När du deltar i våra auktioner gäller ingen returrätt då ditt köp sker i konkurrens med andra budgivare. Lagda bud är alltså bindande. Innan du deltar i budgivningen förvissa dig om att du granskat bilderna och beskrivningen av auktionsobjektet ordentligt. Är du osäker om något, kontakta oss via tel eller mail så svarar vi på dina frågor INNAN påbörjat din budgivning.

.

For buyers outside Sweden, we will calculate actual freight. All items will be sent as registered mail.

Objektsnr 532713763

Visningar 338

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Allmänna Barnhus Direktion - FÖR ÖMSINT VÅRD OM TORFTIGA BARN - RRR

Pris

9 500 kr

robertosantik

Älvsjö, Sverige

5.0

robertosantik

Verifierad

Toppsäljare

1 282 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?