Beskrivning

Gustav II Adolf (1611-1632). Slagen vid Breitenfeld 1631 & Lützen 1632.

Kunglig medalj av Axel Wallenberg, porträtterande Sveriges konung Gustav II Adolf, krigarkungen som grundlade Sveriges stormaktstid och som på protestantiska ländernas sida drev bort de tysk-romerska katolikernas arméer från det svenska Östersjöområdet.

Modellerad av skulptör Axel Wallenberg (1898-1996), signerad "Wallenberg" på frånsidan. Brons 40 mm. Vikt 44 gram. Mycket bra skick! [Referens: Saknas i Sveriges Kungliga Medaljer].

Åtsida: Kung Gustav II Adolf bedjande framför en stridsscen. Till höger "GIIA", "1611", "1632", därovan en krona.

Frånsida: Sverige (lejonet) i strid med den tysk-romerska kejsaren (örnen). Namnet på två berömda fältslag; "BREITENFELD 1631" där katolikernas arméer krossades, och "LÜTZEN 1632" där Gustav II Adolf stupade.

GUSTAV II ADOLF (1611-1632)
Gustav II Adolf, född 9 dec 1594, död 6 nov 1632 i slaget vid Lützen, Sveriges kung 1611-1632. Han var son till Karl IX, barnbarn till Gustav Vasa, gift 25 nov 1620 med Maria Eleonora av Brandenburg, och far till drottning Kristina. För eftervärlden är han mest känd som den som grundlade den svenska stormaktstiden som skulle göra Sverige till en av Europas största och ledande nationer under 1600-talet.

Ärvde ett fattigt Sverige i krig
När hans far Karl IX dog 1611 ärvde den 16-årige sonen tronen. Han fick ta över ett fattigt land med en svag armé som var i krig med tre grannländer samtidigt;: Danmark, Polen och Ryssland.

Gustav Adolf var en mycket välbildad man och med Axel Oxenstierna hjälp omformade han landets regering, och med ett flertal innovationer gjordes den svenska armén till Europas mest moderna, vältränade och fruktade. De pågående krigen slutfördes, fred slöts med Danmark och på slagfältet besegrades Polen och Ryssland,

Civil politik
Även om Gustav Adolfs regering präglades av krig, både sådana han ärvt och sådana han själv sökt, var det också en tid av intern utveckling i Sverige.

Såväl den centrala som den lokala förvaltningen fick genom honom den organisation som gjorde den till ett mönster för sin tid och var grundläggande för den organisation som stadgades i 1634 års regeringsform. Skatteväsendet förenklades. Rättsskipningen reformerades genom den nya rättegångsordningen 1614 och upprättandet av Svea hovrätt. Utbildningssäten tillkom. En mångsidig industri blomstrade upp, framför allt bergverksindustrin. De 15 nyanlagda städerna blev hävstänger för en uppblomstrande handel.

Men Gustav II Adolfs regeringstid hade också sina sämre sidor. De mest framträdande är adelns växande övermakt i samhället och det hårda tryck som skattebördor och utskrivningar utövade på befolkningen.

Bakgrunden till Sveriges ingripande i trettioåriga kriget år 1630
Hans mest välkända handling var när Sverige gick in i det trettioåriga kriget, där han ledde de svenska trupperna (på de protestantiska ländernas sida) mot de katolska arméerna under den tysk-romerske kejsaren.

Anledningen var att kriget hade då nått upp till Östersjöns sydkust och hotade därifrån Sverige med omedelbar fara. Det tysk-romerska riket hotade och protestantismens hela existens var i fara, och med den religiösa friheten hotades också den politiska och nationella friheten.

Många såg Gustav II Adolf som en troskämpe för att främja protestantismen, men detta var snarare medlet för att skapa bundsförvanter och kunna driva tillbaka motståndarna från Östersjöområdet. Sverige ville kontrollera Östersjön då landets största inkomster kom just ifrån tull och handel med omvärlden.

Slaget vid Breitenfeld 1631 och Lützen 1632
Fältslagen i Tyskland gick Sveriges väg i slag efter slag, Östersjön var redan säkrad, men framgångarna gav mersmak, bortdrivandet av katolikerna fortsatte och krossade de tysk-romerska arméerna i slaget vid Breitenfeld 7 sept 1631, en av Sveriges största segrar genom tiderna. Han var därmed redo att erövra den kejserliga tronen och bli en av Europas stora ledare, men stupade i strid under det påföljande slaget vid Lützen 6 nov 1632 (men Sverige vinner ändå slaget).

Man kan bara spekulera över hur ett fortsatt krigsscenario hade kunnat sett ut...

AXEL WALLENBERG (1898-1996)
Axel Gereon Wallenberg, född 22 maj 1898 i Nässjö, död 14 jan 1996 i Danderyd, var en svensk skulptör, medaljkonstnär och tecknare.

Han började utbilda sig i bokföring vid Borgarskolan i Stockholm, men övergick till konststudier, först med kvällskurser på Tekniska skolan och senare på Althins målarskola samt Edward Berggrens och Gottfrid Larssons Konstskola. Han fortsatte därefter sina skulpturstudier för Carl Milles vid Kungliga konsthögskolan 1922-1927. Därefter följde studieresor till Danmark, Tyskland, Rom och Florens 1928 samt en resa till Paris 1938. Carl Milles och Wallenberg blev nära vänner och samarbetade med varandra och delade under flera år ateljé.

Han arbetade i de flesta skulpturmaterialen. Wallenberg utförde även medaljer och minnespenningar bland annat över den svenska undsättningsexpeditionen till Spetsbergen 1928, Stockholmsutställningen 1930 och riksdagens 500-årsjubileum 1935 samt medaljer för Milles 70-årsdag och Gustav V:s 90-årsdag. Ett av Wallenbergs sista uppdrag var jubileumsmedaljen över Sverige och USAs 200-åriga vänskap nationerna emellan 1976, och några kungliga konstmedaljer 1978.

Objektsnr 608503369

Visningar 434

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Gustav II Adolf (1611-1632). Slagen vid Breitenfeld 1631 & Lützen 1632

Pris

375 kr
Annonsen är avslutad

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 095 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?