Beskrivning

Drottning Lovisa (1828-1871). Drottningens död 1871 (gift med Karl XV).

Minnesmedalj över Drottning Lovisa efter hennes bortgång i Stockholm 30 mars 1871.

Graverad 1871 av Lea Ahlborn (signerad under halsavskärningen). Tenn 44 mm. Vikt 33,7 gram. [Referens: Delzanno 1d. Sveriges Kungliga Medaöljer, del 2, sid 1334]

Åtsida: Drottning Lovisas diademprydda porträtt, vänster, med ett pärlhalsband runt halsen. Omskrift "LOVISA DROTTNING AF SVERIGE OCH NORGE". Under halsavskärningen gravörens signatur "LEA AHLBORN F,".

Frånsida: Odödlighetens skyddsängel Genius (efter Bertel Thorvaldsens Hymen, men med ändrade attribut), flyger med en fladdrande mantel kring sig. I vänstra handen bär han en palmkvist och i den högra en Ouroboros (Hjulorm) som är odödlighetens symbol. Omskrift "FÖLJD AF KÄRLEK TACKSAMHET OCH SAKNAD". Vid nedre kanten "DEN 30 MARS 1871".

Denna medaljen i tenn kostade vid utgivningen 75 öre och kunde köpas med början från begravningsdagen (21 april 1871) i allmänna tidningsförsäljningsboden vid Gustav Adolfs torg, i hrr Svanströms & komp. tre bodar samt hos juveleraren Hammer vid fredsgatan. Exemplar i silver och brons kunde beställas direkt från Kgl. Myntet eller beställas av nämnda försäljningsställen. Förmodligen fanns det ytterligare ställen som tillhandahöll medaljerna.

LOVISA (1828-1871, drottning 1859-1871)
Vilhelmina Fredrika Alexandra Anna Lovisa av Nederländerna, född 5 aug 1828 i Haag, död 30 mars 1871 i Stockholm, var prinsessa av Nederländerna och drottning av Sverige och Norge som hustru till kung Karl XV. Hon var dotter till prins Fredrik av Nederländerna (1797–1881) och Luise av Preussen (1808–1870). Två barn; prinsessan Lovisa (1851–1926), dansk drottning 1906–1912, och prins Carl Oscar, hertig av Södermanland (1852–1854)

Utvald som äktenskapspartner till kronprins Karl (XV)
Lovisa valdes ut som en lämplig äktenskapspartner till den svenska tronföljaren sedan de ursprungliga planerna på ett äktenskap med en medlem av det preussiska kungahuset hade misslyckats. Att hon var släkt med det preussiska kungahuset genom modern var därför en fördel, då Oscar I ville skapa släktförbindelser mellan den nya dynastin Bernadotte och Europas gamla dynastier.

Lovisa och kronprins Karl presenterades för varandra i aug 1849 i Haag, där Lovisa blev förälskad i Karls utseende medan han beskrivs som besviken på hennes utseende. Karl övertalades att gå med på äktenskapet av Oscar I. Förlovningen skedde feb 1850.

Kronprinsessa
Lovisa färdades med en svensk fregatt från Travemünde till Sverige i sällskap med sina föräldrar och sin syster Marie, som närvarade vid vigseln. Vigseln med kronprins Karl ägde rum 19 juni 1850 i Storkyrkan i Stockholm. Efter bröllopet gjorde Lovisa en rundresa i Sverige tillsammans med sin svärfar Oscar. Lovisa och Karl var mycket olika varandra och deras förhållande blev aldrig särskilt lyckligt. Paret fick två barn, Louise år 1851 och Carl Oscar 1852. På grund av en komplikation i samband med den senare förlossningen kunde Lovisa inte få fler barn. Sonen Carl Oscar dog i mässling med påföljande lunginflammation 1854. (Karl hade andra förhållanden, men Lovisa beskrivs som tålmodigt lidande och tolerant till dem).

Lovisa som drottning
År 1859 blev hon drottning av Sverige och Norge. Hon kröntes till svensk drottning i Stockholm 3 maj 1860 och därefter till norsk drottning i Trondheim 5 aug 1860. Hon var aldrig särskilt politiskt engarerad, men hon var uppdaterad om politiska nyheter och diskuterade sina åsikter inom vänkretsen.

Karl XV älskade fester och maskeradbaler och lät också göra om delar av Stockholms slott för att kunna hålla ett ännu mer praktfullt sällskapsliv. Hans nöjesliv på Ulriksdals slott jämfördes med det i Versailles och ansågs i vissa kretsar skämma ut monarkin,

Lovisa tyckte egentligen illa om att representera och föredrog att leva ett anonymt och tillbakadraget familjeliv. Karl XV tvingade henne dock att uppfylla sina representativa uppgifter vid hans sida. Hon invigde bland annat den nordiska industriutställningen i Stockholm i Karls ställe 1866.

Lovisa led efter hand av ett slags anfall som möjligen var epilepsi:

Intressen och välgörenhet
Hon intresserade sig för musik och historia, och var religiös. Hon tog musiklektioner av Adolf Fredrik Lindblad.

Lovisa föredrog att ägna sin ställning som drottning åt välgörenhet, vilket var obligatoriskt för en kvinnlig medlem av kungahuset. Bland annat var hon beskyddare för kronprinsessan Lovisas vårdanstalt för sjuka barn, som grundades 1861.

Död
I slutet av 1870 besökte Lovisa Nederländerna, där hon länge vakade vid sin mors dödsbädd. Vid återkomsten till Stockholm blev även Karl XV allvarligt sjuk. Uttröttad av allt detta fick hon själv lunginflammation. På dödsbädden hade Lovisa långa samtal med Karl som beskrivs som dramatiska. Karl, som då ännu var sjuk, fick skjutsas till hennes bädd i rullstol. Lovisa ska ha bett Karl om ursäkt för alla gånger hon kan ha gjort honom något fel, medan han då svarade genom att anklaga sig själv. Karl ska ha gråtit och hans mor, änkedrottningen, ska ha svimmat av scenerna. Dottern Lovisa, som var närvarande, uppger: "det var som om mamma blottade hela sitt liv för oss".

Lovisa avled den 30 mars 1871.

------------------------
Fraktalternativ: Postnord frimärkt, alternativt Schenker spårbart/försäkrat. Samfraktar alltid.

Objektsnr 616128611

Visningar 328

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Drottning Lovisa (1828-1871). Drottningens död 1871 (gift med Karl XV)

Pris

175 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 095 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?