Beskrivning

Kronprins Gustav (V) och Victorias (av Baden) giftermål i Karlsruhe 20 september 1881. Tenn (Lea Ahlborn).

Medalj till minne av giftermålet mellan kronprins Gustav och "Badens ros" Victoria den 20 september 1881.

Graverad av Lea Ahlborn. Tenn, 44 mm. Vikt 41 gram. Mycket bra exemplar! Kvalitet 01/0, med spegelyta! (Spegelytan är svår att visualisera på bilderna).

Åtsida: Kronprins Gustav och Victorias porträtt, höger. Victoria med ett band kring halsen, i vilken ett kors hänger. Längs kanten "GUSTAF" och "VICTORIA". Under kronprinsens halsavskärning gravörsignaturen "LEA AHLBORN".

Frånsida: Två sköldar står lutade mot varandra, omgivna av en blomstergirlang bestående av rosor och myrten. Sköldarna är placerade på ett postament som är ornerat med ytterligare en girlang bestående av blommor och frukter. Den vänstra skölden är den som tillhör kronprinsen där tre kronor, lejonet över tre strömmar, det norska lejonet samt den värmländska örnen finns avbildade. På sköldens mitt syns en kluven hjärtsköld, innehållande vasen och det Pontecorviska vapnet. Den högra skölden visar det badenska vapnet, varifrån den blivande kronprinsessan kommer från. Båda sköldarna kröns av kronprinsens krona. På postamentet "DEN 20 SEPTEMBER", "1881". Nedanför postamentets högra hörn gravörsignaturen "L. A.".

GIFTERMÅLET
Den 12 mars 1881 tillkännagavs att den svenske kronprinsen Gustaf (V) och prinsessan Victoria av Baden hade förlovat sig. Bröllopet ägde rum i Karlsruhe 20 sept samma år.

Allmänheten kunde i Karlsruhe besöka en utställning med de dräkter som Victorias familj låtit sy upp till sin dotter och som hon skulle använda under sin första tid som kronprinsessa, för promenader, ridturer, skridskoåkning, klänningar för fest och vardag, kappor och hattar. Brudklänningen var bländande vit, hade ett långt släp och var prydd med myrtengirlanger och apelsinblommor.

Vid ankomsten till Riddarholmen fördes Victoria över landgången av sin make. Man tyckte att prinsessan utgjorde en älsklig uppenbarelse i sin blågula dräkt och matchande blå sammetshatt med gula plymer.

KRONPRINS GUSTAV (1858-1950)
Gustaf (V), född 16 juni 1858 på Drottningholms slott, död 29 okt 1950, kung av Sverige från 1907, den femte regenten av huset Bernadotte. Han var son till Oscar II och drottning Sofia.

Den 18 sept 1872 avled Karl XV utan någon manlig avkomma. Hans bror Oscar Fredrik blev då konung under namnet Oscar II. Som Oscars äldste son blev 14-årige Gustaf samtidigt Sveriges och Norges kronprins.

Han tog studentexamen 1876 och skrevs in vid Uppsala universitet 1877. Han läste latin, nationalekonomi, nordisk historia, konsthistoria, processrätt och svensk statskunskap. Han genomgick även militär utbildning vid Krigshögskolan.

Grand Tour (friar-resan)
Den 13 okt 1879 återkom kronprins Gustaf från en årslång utlandsresa, där han gästade Danmarks kungafamilj, vistades i Frankrike sex veckor och i Rom och Italien under fyra månader. Därefter besöktes Österrike och England. Efter fyra månader i England och Skottland gick resan vidare till Belgien, Holland och Tyskland.

Resan var avgörande för resten av hans liv då det var i Tyskland han träffade sin blivande gemål för första gången, Victoria av Baden.

VICTORIA AV BADEN (1862–1930)
Sophia Maria Victoria av Baden föddes i aug 1862 i Karlsruhe och var drottning av Sverige från 1907. Hon föddes som prinsessa av Baden, dotter till storhertig Fredrik av Baden och Louise av Preussen.

Då hon 1881 gifte sig med Sveriges kronprins Gustaf blev hon hertiginna av Värmland, svensk kronprinsessa och så småningom svensk drottning. I Norge var hon kronprinsessa fram till unionsupplösningen 1905.

Objektsnr 618415542

Visningar 356

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Kronprins Gustav (V) och Victorias (av Baden) giftermål 1881. Tenn (L. Ahlborn)

Pris

1 000 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?