Beskrivning

Kronprins Gustav (V) och Victorias (av Baden) giftermål i Karlsruhe 20 september 1881. Brons (Lea Ahlborn).

Medalj till minne av giftermålet mellan kronprins Gustav och "Badens ros" Victoria den 20 september 1881.

Graverad år 1881 av Lea Ahlborn (1826-1897). Brons 44 mm. Vikt 35,0 gram. (Denna medaljen i brons är mycket sällsyntare än densamma präglad i tenn).

Åtsida: Kronprins Gustav och Victorias porträtt, höger. Victoria med ett band kring halsen, i vilken ett kors hänger. Längs kanten "GUSTAF" och "VICTORIA". Under kronprinsens halsavskärning gravörsignaturen "LEA AHLBORN".

Frånsida: Två sköldar står lutade mot varandra, omgivna av en blomstergirlang bestående av rosor och myrten. Sköldarna är placerade på ett postament som är ornerat med ytterligare en girlang bestående av blommor och frukter. Den vänstra skölden är den som tillhör kronprinsen där tre kronor, lejonet över tre strömmar, det norska lejonet samt den värmländska örnen finns avbildade. På sköldens mitt syns en kluven hjärtsköld, innehållande vasen och det Pontecorviska vapnet. Den högra skölden visar det badenska vapnet, varifrån den blivande kronprinsessan kommer från. Båda sköldarna kröns av kronprinsens krona. På postamentet "DEN 20 SEPTEMBER", "1881". Nedanför postamentets högra hörn gravörsignaturen "L. A.".

Bild 4: Förlovningsfoto.
Bild 5: Victoria i sin brudklänning.

GIFTERMÅLET MELLAN KRONPRINS GUSTAV OCH VICTORIA
Den 12 mars 1881 tillkännagavs att den svenske kronprinsen Gustaf (V) och prinsessan Victoria av Baden hade förlovat sig. Det väckte stor entusiasm och många var nyfikna på prinsessan som sades ha Vasablod i ådrorna. Den nittonåriga Victoria var släkt med både Gustav Vasa och Gustav IV Adolf, och band samman det förflutna med framtiden.

Bröllopet ägde rum den 20 september samma år 1881. Pressen sände reportrar till Karlsruhe som följde det på plats och gav senaste nytt om den unga kvinna som en dag skulle bli Sveriges drottning. Nyfikenheten på henne var stor. Och hon gjorde ingen besviken.

Det låg ett romantiskt skimmer över vigselakten i september som pressen rapporterade från. Kronprinsen uttalade sitt ”ja” med kraftfull röst medan Victorias ”ja” var ”någ

Objektsnr 627950987

Visningar 93

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 6 apr 20:06

Kronprins Gustav (V) och Victorias (av Baden) giftermål 1881. Brons (L. Ahlborn)

Utropspris

|0 Bud

475 kr

Auktionen avslutades utan bud

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?