Beskrivning

Holmgren, Léo (1904-1989), skulptör, medaljgravör. Porträtterar författaren August Strindberg.

Konstmedalj av Léo Holmgren, porträtterande författarenAugust Strindberg, med det kända citatet "Min eld är den största i landet", symboliserande hans författarskap som brann av en inre övertygelse (även om många av hans idéer blivit föråldrade idag).

Modellerad av skulptör, medaljgravör Léo Holmgren (1904-1989). Signerad "Lh" på åtsidan. Brons 40 mm. Vikt 47,0 gram. Mycket bra kvalitet!

Åtsida: August Strindbergs porträtt, framifrån. Omskrift "AUGUST", "STRINDBERG", levnadsårtalen "*1849". +1912", och till höger om porträttet gravörsignaturen "Lh".

Frånsida: En stor brinnade eld framför ett sjölandskap med en segelbåt. Som omskrift upptill "MIN ELD ÄR DEN STÖRSTA I LANDET".

JOHAN AUGUST STRINDBERG (1849-1912)
Johan August Strindberg, född 22 januari 1849 i Stockholm, död 14 maj 1912 i Stockholm, var en svensk författare, dramatiker och bildkonstnär (måleri och fotografi). Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare, internationellt främst känd som dramatiker.

Som ung träffade Strindberg finlandssvenskan Siri von Essen (född 1850). Hon var gift, men Strindberg bestämde sig ändå för att vinna hennes hjärta.

I en tidig brevväxling med Siri skriver Strindberg; "Jag har inte det skarpaste huvudet, men elden, min eld, är den största i landet".

Han lurade i henne att han inte kunde få barn och snart blev hon gravid. Hon lämnade då sin man (som också var otrogen), och gifte sig 1877 med Strindberg. Siri von Essen drömde om en skådespelarkarriär som också möjliggjordes i och med äktenskapet med Strindberg. De insåg snart att barnet inte kom så lägligt och lämnade bort det (barnet avled efter tre dagar). De fick senare ytterligare tre barn (som de behöll).

Under fyra decennier var Strindberg en prominent gestalt i det litterära Sverige. Han var omdiskuterad och inte sällan involverad i personkonflikter. Bland hans verk finns ett flertal romaner, noveller och dramer som räknas som klassiker inom svensk litteratur.

Strindberg var mycket produktiv, trots perioder av improduktivitet, och banbrytande inom flera genrer. Allmänt betraktas han som en nydanare av det svenska språket. Strindberg tillhörde kretsen kring de så kallade åttiotalisterna och var delvis engagerad i frågorna för den framväxande arbetarrörelsen. Han ägnade sig också i perioder åt självständig, egensinnig forskning inom naturvetenskap och ockultism.

LÉO HOLMGREN (1904-1989)
Léo Holmgren, född 1904 i Paris, död i Stockholm 1989, var skulptör, medaljkonstnär och myntgravör. Léo Holmgren var son till den svenske porträtt- och landskapsmålaren Wilhelm Holmgren och hans franska hustru Marie Jeanne Ferrand. 1914 flyttade familjen till Sverige.

Holmgrens intresse för skulptur- och medaljkonst ledde honom först till studier vid Tekniska skolan 1923-1924. Studierna fortsatte därefter på Konsthögskolan 1925-1930 där han studerade för bland andra, Carl Milles och Erik Lindberg.

Under studietiden gjorde han ett studieuppehåll 1927 för att tjänstgöra vid det franska myntverket, La Monnai, i Paris. År 1938 började han arbeta vid Kungl. Mynt- och justeringsverket och 1944 efterträdde han Erik Lindberg i tjänsten som chefsgravör. Under sin tid där formgav han bland annat flera jubileumsmynt och Gustaf VI Adolfs 5-kronorsmynt från 1972. Efter pensioneringen 1974 fortsatte han sitt konstnärliga arbete bland annat för Sporrong. För dem utförde han belönings- och jubileumsmedaljer.

Objektnr 632898789

Visningar 50

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 25 maj 20:06

Holmgren, Léo (1904-1989), skulptör. Porträtterar författaren August Strindberg

Utropspris

|0 Bud

275 kr

Auktionen avslutades utan bud

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 116 omdömen

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?