Beskrivning

Stor litografi av Gustav Rudberg, med motiv av en skuta som lagt till utanför Hvens kust, i väntan på bärande vind. Motivet mäter 42 x 50 cm (bladet 60 x 65). Blyertssignerad och numrerad i en upplaga om 280 exemplar. Har aldrig varit inramad- i mint condition.

Samfraktar gärna vid flera köp- se våra övriga annonser. Kan om så önskas även avhämtas fraktfritt i centrala Lund.

Gustav Rudberg (1905-2001) föddes i Stockholm och bosatte sig i Bromma. Sommarhalvåren tillbringade han dock tillstor del på ön Ven utanför Skånes västkust, varifrån hans mest karaktäristiskao ch vägvinnande motiv härstammar från. Banden stärktes ytterligare i och medgiftermålet med den lokala prästens dotter. På ön umgicks han gärna med andrasommarboende konstnärer såsom Martin Emond, Lennart Rodhe och Lage Lindell. Under30-talet gick han i lära hos Kraesten Iversen vid Konsthögskolan i Köpenhamn, samt hos Isaac Grünewald i Stockholm. Delar av 40-talet tillbringades periodvis i Spanien där han arbetade och levde på Ibiza, Mallorca och i Altea. ”Spanien-Gustav” blev ett smeknamn som länge rotade sig kvar, trots att konstnären deklarerade att han saknade intresse för politisk konst.

En av hans första separatutställningar sattes upp på Landskrona museum, år 1944, redan året efter att han avslutat sina studier i Stockholm. År 1959 företog Rudberg en utställning på Konstnärshuset i Stockholm, vilket får ses som hans stora genombrott hos konstkritikerna ilandet. År 1980 deltog han i en vetenskaplig expedition med isbrytaren ”Ymer”,med kurs mot polarhavet norr om Svalbard och Grönland. Äventyret förevigadesgenom målningar i dagboksform.

Rudberg får anses vara en målerisk lyriker som använde ljuset som sitt främsta redskap vid komponerandet av sina motiv. Framförallt är det tydligt i de många kustskildringarna från sommarvistet, inte sällan representerade av den så kallade ”Kyrkbacken” och ofta med en skuta iförgrunden, stillsamt väntande på vind. Förhållandet mellan luft, ljus och vatten gav motiven en subtil lyrisk och stundtals sensuell laddning. En del av hans produktion, framförallt härstammande från Bromma, avslöjar även ett melankoliskt och mörkare anslag, delvis anspelande på livets förgänglighet. På ålderns höst försämrades synen markant och utförandet övergick i starkare färgkontraster och ögonblickets skärpa än det tidigare ljusa eller melankoliskt dova måleriet.

Gustav Rudberg är bl.a. representerad på Nationalmuseum, Moderna museet, Arkivet för dekorativ konst i Lund och Malmömuseum. Utställningar företog han över hela landet, samt i New York, San Francisko, Hamburg, London, Moskva, Singapore och Mexico City.

Objektsnr 206494918

Visningar 9 186

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Gustav Rudberg – skuta för ankar, Hven!

Pris

283 kr
298 kr

-5%

BroderGrå

Skurup, Sverige

5.0

BroderGrå

Företag

Toppsäljare

4 386 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?