Beskrivning

Mona Johansson 1924-2010. Bildkonstnärinna och grafiker från Göteborg. Studerade vid Hovedskous målarskola 1946-1949. Hon är representerad vid bla Moderna museet, Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Hallands kulturhistoriska museum. 1991 tog hon emot Varbergs hedersplakett.

Sommaren 1963 kom hon till Varberg för första gången för att sedan återvända varje sommar. Hennes kärlek till gamla hus resulterade i en unik konstskatt bestående av hus som inte mer finns.

Motiv: "Fyra små hus som en gång fanns på Prästgatan 18 i Varberg"

Så här skriver Mona i sin bok Monas Varberg: När jag kom hit 1963 för utställningen i Socitetssalongen hyrde jag ett litet rum för fem kronor natten på Prästgatan 18. Jag hade utsikt över en vacker gård med kastanjeträd och små uthus och Mathilda Ranch hus, som är något speciellt. Tyvärr försvann kastanjeträdet. Fick höra att någon inte fick plats med sin bil på gården. Trädet var i vägen. Sedan försvann hela den öppna gården mot Prästgatan och det byggdes ett respektabelt hus och Mathilda Ranchs hus är helt ombyggt. Jag gick ofta förbi Prästgatan för att få en kick, en skönhetsupplevelse. Jag tror den lilla gårdsinteriören gladde alla som gick förbi. En stad behöver irrationella skönhetsupplevelser. Speciellt vi gångtrafikanter. Vi upplever staden på ett intimare sätt. Vi ser mera detaljer. Det gjorde ont i hjärtat när idyllen försvann och med sorgsna ögon betraktar jag det respektabla nya huset. Det är inte det mina ögon vill se.

Mått: 25x46 cm

Objektsnr 629667201

Visningar 76

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 9 maj 18:30

Mona Johansson litografi - Prästgatan i Varberg

Pris

250 kr

monuts

varberg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

471 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?