Beskrivning

5 oljetavlor av Askims-konstnären Alvar Andersson: Tjörn, Marstrand, Solberga

På föräldrahemmets övervåning står en lång rad tavlor målade av min morfar, den Askims-baserade hobby-målaren Alvar Andersson (1916-2003). Noga räknat gör de ingen större nytta där, och inte heller har jag särskilt mycket vägg-yta själv. Det hade varit kul om de kunde få komma ut på äventyr, så här 20 år efter sin skapares bortgång.

Han jobbade som hus-målare på dagtid, och på fritiden kopplade han av med… ännu mer målning. Han reste runt på Sveriges västkust – gärna havsnära – och fångade det han såg på duken. Han målade oftast i oljefärg, och även om mitt öga är otränat skulle jag tro att dessa fem tavlor mycket riktigt är i olja.

Bild ett till fem:
1. ”Hartippen”. [Berget Hartippen på Tjörn] 1978. Ca 48*40 cm.
2. ”Marstrand”. 1977. Ca 57*48 cm.
3. ”Marstrand”. 1977. Ca 57*48 cm.
4. ”Marstrand”. 1977. Ca 48*40 cm.
5. ”Mormors stuga” (i Solberga, Kungälvs kommun). 1977. Ca 48*40 cm.

Vänligen notera att tavlorna skiljer sig åt i storlek. Två är ”större” och tre är ”mindre”. Måtten inkluderar ramarna – ja, i själva verket är det ju ramarna jag mätte. Ramarna ingår naturligtvis i affären. Den totala vikten, inklusive fraktlåda, är strax under 6 kg.

Jag skall förresten säga att jag har laddat upp ett foto på var och en av dessa tavlor på Wikimedia Commons (se https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Alvar_Andersson_(painter) ). Långtidsmålet är ett fritt tillgängligt, digitalt galleri över så många av hans tavlor jag kan komma åt att fota. Det hade han inte kunnat tro under sin livstid, tänker jag, att han så småningom skulle få en potentiellt global publik.

För Schenker-frakt eller avhämtning i Göteborg.

Objektnr 632998973

Visningar 89

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 26 maj 16:36

5 oljetavlor av Askims-konstnären Alvar Andersson: Tjörn, Marstrand, Solberga

Utropspris

|0 Bud

25 kr

Slutar om

rhenriknilsson

Göteborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

290 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?