Beskrivning

Du bjuder på en ny, exakt reproduktion i mycket fin kvalité.

Den svenske Stockholmskonstnären EUGÈNE JANSSON (1862-1915) var ursprungligen mest känd för sina poetiska Stockholmspanoramor i skymningsljus. Efter förra sekelskiftet övergick han till figurmåleri där friluftsvitalism i ljusa och kraftiga färger dominerade.

Konstnärens njursjukdom tvingade honom att regelbundet gymnastisera och bada. Han fick genom kontakter tillträde till Flottans badhus på Skeppsholmen där han fann gott om modeller för sitt figurmåleri.

Omkring 1840 blev det obligatoriskt med kallbad vid regementena som var förlagda till Stockholm. På Skeppsholmens östra strand uppfördes därför ett flytande badhus enligt arkitekt Fredrik Bloms ritningar. Intill detta restes en liten träpaviljong, vilken senare ombyggdes till bostadshus åt badföreståndaren vid flottstationens varmbadhus. Varmbadhuset inreddes på 1870-talet i den närliggande gamla smedjan. Här kunde flottisterna bada bastu och tvaga sig i de sex badkaren som stod i rad.

Den försämrade vattenkvaliteten i början av förra seklet ledde till att all vidare badning i det förorenade vattnet förbjöds 1923. Kallbadhuset revs och pålarna drogs upp och idag återstår endast badföreståndarens träpaviljong. Varmbadhuset användes fortsatt till 1969 då örlogsvarvet flyttade till Muskö.

Konsttryckt på duk i storformatet 0,60 x 0,90 meter.

Viktig information om trycket:

Denna konstreproduktion är tryckt på "canvas" duk. Dagens teknologi och canvas material garanterar den högsta tryckkvalité med fantastisk detaljrikedom och bästa färgsättning. Det läggs DUBBELT FÄRGLAGER för maximal lyster. Tryckeriet använder absolut senaste tryckmaskinerna och miljövänliga och mycket tåliga färger. Man använder en canvas duk (typ Digitex) som är syntetisk och strukturerad för bästa möjliga resultat och den är även mycket miljövänlig. Duken är mycket lätthanterlig och bilden har dessutom en vit marginal för maximal display vid inramning.

ALLA BILDER SKICKAS RULLADE I TÅLIGT PAPP RÖR, KLARA FÖR UPPSPÄNNING OCH EVENTUELL INRAMNING.

ALLTID SAMFRAKT!!

Objektsnr 628902689

Visningar 158

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 7 apr 15:13

FLOTTANS BADHUS 1907 av EUGÈNE JANSSON Skeppsholmen Stockholm Nakna badare DUK

Utropspris

|0 Bud

325 kr

Auktionen avslutades utan bud

landstormen

Helsingborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

4 394 omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?