Beskrivning

Stenen är i mycket bra skick och har typiskt mönster.

Under senare tid har bergarten porfyr uppmärksammats som material för exklusiva nytto- och prydnadsföremål samt smycken. Den brukar kallas "den svenska diamanten".

Porfyren har bildats vid våldsamma vulkanutbrott för ca 1 700 miljoner år sedan. Det som kännetecknar porfyr är stenens prickiga mönster som påminner om t.ex. Toblerone samt hårdheten som gör att den får en ädelstenslyster när man slipar och polerar den. Från slutet av 1700-talet har den använts till bl.a. urnor, vaser, smöraskar, ljusstakar, mortlar, lampfötter, knivskaft, broscher och armband. Det allra mesta av detta har tillverkats i porfyrverket i Älvdalen.

Råmaterialet hämtades från stenbrott i trakterna omkring Älvdalen. Det finns ca 200 porfyrvarianter i detta område. Det som skiljer dessa åt är mönstrets utseende och färgnyanserna. Färgen kan vara röd (vanligast), rödbrun, brunviolett, ibland grå till svart. Varianterna har fått namn efter var de påträffats, t.ex. Rännåsen, Blyberg och Bredvad.

Det tar ca 6 veckor att trumla en porfyr med grovslipning, finslipning och slutligen polering. Att tillverka en stor vas på 1800-talet kunde ta många månader, kanske ett helt år.

Porfyr är Dalarnas landskapssten.

Betalning inom 5 dagar. Leverans när jag ser pengarna på kontot. Jag samfraktar vid flera vinster/köp.

Objektsnr 627586370

Visningar 144

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 30 mar 19:08

2 ST RÅSTENAR AV BLYBERGSPORFYR FRÅN ÄLVDALEN. 360 GRAM. MYCKET BRA SKICK.

Utropspris

|0 Bud

85 kr

Auktionen avslutades utan bud

Silur.1

Sollentuna, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 721 omdömen

Mer från säljaren

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?