Beskrivning

Jag har lite NFC taggar för att aktivera olika funktioner, appar som du vill ska startas på din mobil när du sätter telefonen mot dem. Tex kan de starta upp Bluetooth och Spotify när du kommer hem om du har högtalare som har det. Du kan lägga in texter, tex Namn, adress, mail och telefonnummer och sedan fästa en på en väska.

Jag har ett plånboksfodral till min mobil och signalen mellan mobil och tag blir då svag och då svårt att aktivera taggarna..,a (jag har en Huawei p30 pro och de kanske skiljer sig mellan hur stor utsignalen blir och där av svag)

Här nedan kan du läsa hur Kjell och kompany beskriver funktionen NFC.

ANSLUTNINGSMÖJLIGHETERNA

NÄRFÄLTSKOMMUNIKATION (NFC)

Närfältskommunikation (
Idag används NFC (Near Field Communication, sv. närfältskommunikation) flitigt. Pendlare använder dagligen tekniken när de via sina pendlingskort tillåts kliva på ­bussarna eller passera tunnelbanespärrarna. På hotell öppnar hotellgästerna sina ­dörrar med hjälp av NFC-kort. Nu börjar tekniken också hitta in i mobiler och surf­plattor, vilket gör att den kan börja användas till otroligt mycket mer. Idag finns det stöd för NFC i vissa Android- och Windows Phone-enheter samt iPhone XS och framåt. Antalet kompatibla mobiler och surfplattor lär fortsätta öka.

Ordet närfältskommunikation kommer av att NFC-kommunicerande enheter (mobiler, busskort, kortläsare etc.) inte behöver kopplas fysiskt till varandra, utan ­endast vara i närheten av varandra för att utbyta information. Lösningen fungerar så länge avståndet mellan enheterna inte är längre än någon enstaka centimeter, och den korta räckvidden är faktiskt en fördel i detta sammanhang. Kommunikationstekniker som fungerar på långa avstånd finns det redan gott om (t.ex. wifi och Bluetooth), men alla dessa tekniker kräver någon form av sammankopplingsmetod. Tack vare NFC-teknikens korta räckvidd behövs ingen sammankoppling, utan det räcker med att ­enheterna är nära varandra för att de ska länkas samman.

I mobilsammanhang kan NFC-tekniken användas på tre olika sätt. Den kan ­användas för att låta mobiler läsa passiva ”NFC-taggar”, för att låta mobilen ersätta plastkort och för att låta mobiler utbyta information med ­varandra.

Att läsa NFC-taggar

En mobil kan användas för att läsa information som ligger lagrad i en så kallad NFC-tagg. Den informationen kan exempelvis vara ett kommando till mobilen som säger åt den att slå på eller av trådlöst nätverk. Ett modernt visitkort kan också innehålla en NFC-tagg, vilken gör att all kontaktinformation skickas direkt in i mobilen när visitkortet hålls mot mobilens baksida.

NFC Forum (intresseorganisationen som har hand om NFC-standarden) har tagit fram det så kallade N-märket. Det indikerar att NFC används och att mobilägare kan använda sina NFC-kompatibla enheter för att få mer information.

NFC-taggar kan också användas i marknadsföringsmaterial på samma sätt som QR-koder. Användarna kan alltså hålla sina mobiler mot reklammaterial för att auto­matiskt få upp en webbsida med mer information.

Att ersätta plastkort

Utöver att läsa NFC-taggar kan NFC-tekniken också användas för att låta mobilen ersätta plastkort. Exempelvis skulle en bil automatiskt kunna ställa in ­personliga förarstols­inställningar beroende på vilken mobil som hålls upp mot instrument­panelen. Redan idag utvecklas det också betalningslösningar som gör att ­användarna kan ­betala för kaffet eller parkeringen genom att hålla upp sina mobiler mot små läsare. NFC kommer säkerligen också att börja användas för lojalitets­program (medlems­kort) och olika typer av biljetter.

NFC-taggar

NFC-taggar kan se ut på många olika sätt. De kan exempelvis vara formade som små runda nyckelringsbrickor eller som klistermärken. Vid ingångarna till Kjell & ­Companys kurslokaler sitter exempelvis NFC-klistermärken, som gör att de förbipasserade kan hålla upp sina surfplattor och automatiskt skickas in på rätt webbsida.

Anledningen till att NFC-taggar kan göras så små och tunna är att de inte innehåller batterier. För att kunna sända ut information tar de istället ström från mobilerna eller surfplattorna som läser dem. Energin överförs trådlös på samma sätt som ­elektriska tandborstar laddas. Tack vare avsaknaden av batterier blir NFC-taggarna dessutom underhålls­fria.

Den läsande enheten strömförsörjer NFC-taggen när den vill läsa eller skriva taggen.

Objektsnr 630483661

Visningar 33

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 17 maj 16:04

NFC tag till mobil - två stycken gul och svart med snodd

Pris

40 kr

jorgen76

Sennan, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

919 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?