Beskrivning

I vissa nummer av "Der Freiwillige" finns en eller två sidor som ägnas åt att hylla kamrater vars frånfälle man fått vetskap om sedan föregående nummer. I detta nummer hyllas en svensk SS-officer. Han hade graden SS-Untersturmführer och tillhörde 11:e SS-Pansarspaningsbataljonen "Nordland". Hyllningen är undertecknad av bataljonens kamratkrets samt "Seine schwedischen Kameraden".

På tyska, 36 sidor, många bilder, bra skick.

Efter kapitulationen 1945 tog överlevande SS-soldater kontakt med varandra och bildade kamratföreningar i de största västtyska städerna. Efter hand anslöt SS-soldater som frigivits ur fångenskap. Kontakten mellan medlemmarna hölls med hjälp av enkla medlemsblad i de största grupperna.

År 1952 ersattes alla dessa medlemsblad av en tidning," Wiking-Ruf" som täckte hela Västtyskland. Exemplar av den tidningen är sällsynta och åtråvärda samlarobjekt. För att inte tala om de tidigare medlemsbladen...Så småningom gick "Wiking-Ruf" upp i "Der Freiwillige" som startats i december 1955.

Men nu har åren gått och SS-soldaterna dör ut. Eller bleknar bort som man säger om gamla soldater... De ännu levande är 96 år och uppåt. Därmed har underlaget för en kamrattidning upphört och "Der Freiwillige" är nedlagd. Den sista tidningen blev det sammanslagna numret 9/10 & 11/12 2013.

Objektsnr 628209855

Visningar 65

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 10 apr 10:25

SS-veteranernas tidning "Der Freiwillige" nr 3 1995

Utropspris

|0 Bud

75 kr

Auktionen avslutades utan bud

Rienzi

Älvsjö, Sverige

5.0

Rienzi

Verifierad

Toppsäljare

1 571 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?