Beskrivning

Den stora armén, av Bo Hugemark (redaktör)

Den stora armén. För första gången: hela berättelsen om Sveriges markstridskrafter under det kalla kriget, skriven av dem som stod i första ledet – chefer, stabsmedlemmar, utbildare och truppförare. Sverige har aldrig haft en större armé

Under det kalla kriget hade Sverige en av de större arméerna i världen. I ett skarpt läge hade landet kunnat mobilisera uppemot 800 000 soldater. Inte bara människor, bussar och lastbilar var krigsplacerade, utan hela samhället kunde gå från fred till krig på mycket kort tid.

Miljontals svenskar kom genom åren att få en i förväg bestämd roll i detta väldiga krigsmaskineri. Den stora armén presenterar i detalj hur armén var organiserad, hur den var utrustad och beväpnad och hur den skulle ha fungerat i krig.

Boken är inte bara en nostalgisk resa till ungdomen för flertalet svenska män över 45 år, utan även en rikligt illustrerad presentation av Sveriges största projekt genom tiderna.

Ett stort antal och mycket namnkunniga författare har bidragit till boken: generalmajor Anders Brännström, professor Kent Zetterberg, överste Bo Hugemark, generalmajor Jörn Beckmann, redaktör Olof Santesson, överste Erik-Johan Hjelm, överste Claes Sundin, överstelöjtnant Leif Sernelin, överste 1. Ragnar Söderberg, överste Björn Tomtlund, överstelöjtnant Sven-Åke Modin, fil lic Lars Brink, överste Joakim Collin, generalmajor Krister L:son Lagersvärd, generalmajor Karlis Neretnieks, generalmajor Michael Claesson, general Bengt Gustafsson, överste 1. Einar Lyth, Överste 1. Ulf Henricsson.

”Boken lanserades inom ramen för forskningsprogrammet Försvaret och det kalla kriget (FOKK: Försvarshögskolan i samverkan med Kungl. Krigsvetenskapsakademien och Kungl. Örlogsmannasällskapet) där personer som innehade höga befattningar i Försvarsmakten under det kalla kriget beskriver hur denna stora armé var uppbyggd, hur den producerades och hur den var tänkt att fungera i krig.

Titeln Den stora armén kan tolkas på olika sätt. En tolkning är ”den alltför stora armén” anknytande till kvalitetsproblem, det vill säga att arméstridskrafterna skulle ha stått sig slätt i strid om det blivit allvar. En annan är ”den respektingivande armén”, det vill säga hur det lilla landet med stora ansträngningar och med idoga och hängivna insatser, med sparsamhet och meranvändning av personal och materiel, kunde ställa en halvmiljonarmé på krigsfot, en armé som var ett uttryck för vår motståndsvilja och tillsammans med de andra försvarsgrenarnas stridskrafter avskräckte en presumtiv angripare.”

Den inbundna boken (kartonnage) med förlagets dekorerade skyddsomslag är i ett mycket gott bruksskick, ganska nära nyskick med ett ringa slitage på omslagets kanter och en minimal reva vid främre pärmkantens nedre hörn. Boken är rikligt illustrerad med svartvita fotografier och reproduktioner.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 248/175 mm
Ryggbredd ca 39 mm
Vikt ca 1315 gram
Sidantal 559
Redaktör Bo Hugemark
Förlag Medströms förlag
Utgivningsår 2016
Språk svenska
ISBN 91-7329-123-1

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr där den fina boken blir väl emballerad.Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631994135

Visningar 43

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 9 maj 19:09

Den stora armén

Utropspris

|0 Bud

280 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 803 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?