Beskrivning

Alla mina auktioner är äkta, historiska samlarobjekt med full garanti och returrätt beträffande originaliteten. De flesta föremålen kommer från tyska dödsbon och har inte varit i samlarhänder tidigare.

Läs hela texten för bakgrund: en Türplakett (dörrplakett) från Grossdeutschlands Winterhilfswerk WHW 1939/40. Detta är en sorts kvittoliknande månadsbevis att placera på ytterdörr eller entréfönster för att visa att man fullgjort sin donationsplikt gentemot de nazistiska WHW-insamlingarna. Ett i praktiken mycket tvingande dokument/bevis som man kunde hamna i betydande svårigheter om man saknade. Själva månadsplaketten är cirka 115 x 85 mm, som ett mindre vykort och i perfekt skick.

Winterhilfswerk des Deutschen Volkes (WHW) var en årlig insamling av nazistpartiet, initialt för att finansiera välgörenhetsarbete men kom efter 1939 mer och mer att finansiera krigsproduktionen. Adolf Hitler instiftade insamlingarna från 1933 och de pågick under månaderna oktober till mars varje år, ända fram till krigsslutet 1945. Regimen i Nazi-Tyskland uppmanade människor att donera snarare än att ge direkt till tiggare och fattiga. Hitlerjugend och Bund Deutscher Mädel stod för stora delar av insamlingarna som gick ut på att man sålde olika små samlarföremål i olika material såsom trä, glas, papper, terrakotta, metall och plast, mot en donation av valfritt slag. Enligt uppgift ska total över 8000 samlarföremål sålts inom ramen för WHW åren 1933-45, föremål av stort samlarintresse än idag varav vissa betingar höga priser bland samlare.

Insamlingen var "frivillig“ men i praktiken mycket tvingande. Alla goda tyska medborgare förväntades ge sin del till WHW och det förekom att de som glömde att donera namngavs i lokaltidningarna för att påminna dem om deras försummelse. Grannar och till och med familjemedlemmar emellan uppmanades att rapportera till lokala gruppledare om man kände till någon som inte fulföljde sin donationsplikt. Underlåtenhet att donera kunde leda till avsked och till och med åtal. Det var inte ovanligt att arbetare förlorade sina jobb om det blev kännt att de inte skänkt till „Vinterhjälpen“ eller om de inte gav tillräckligt. En arbetare som förgäves föresöte överklaga sitt avsked via arbetsdomstolen fick avslag med motiveringen att hans "beteende var samhällsfientligt i behov av att fördömas offentligt“. Donationer, särskilt frikostiga sådana, var å andra sidan ett sätt att etablera sig som en lojal anhängare av nazistpartiet. Inom WHW gjorde man årligen också klädinsamlingar och principen där var den samma: att inte skänka eller ge för lite kunde rendera i rena våldsmanifestationer där personen i fråga tvingades ta skydd hos polis.

När vinterhjälpen etablerats infördes en så kallad Monatstürplakette, en sorts blandning av ett kvitto och ett månadskort utfärdat för att placera på ytterdörren eller i ett entréfönster för att visa andra att man hade donerat och fullgjort sin plikt som en god tysk samhällsmedborgare. Att sakna en sådan Türplakette (dörrplakett) kunde av nämnda skäl bli förödande för den enskilde, och syftade till ytterligare press och kontroll från nazistpartiet på den tyska medborgaren. Detta är alltså en sådan dörrplakett, 80 år gammal men i perfekt skick.

OBS!

1. Om du vinner flera auktioner så begär samfrakt. Jag återkommer snarast med billigast möjliga porto och du kan efter det betala allt på en gång med endast en Traderabetalning.

2. Betalning inom 4 bankdagar.

3. Inga kontanter i brev eller Swish!

4. Maila om du vill vänta in flera auktioner i god tid. Annars packas föremålen direkt efter auktionen.

5. Jag vill NOGA poängtera att dessa föremål ENBART säljs av samlare till samlare och önskar inga budgivare med fel sympatier i förhållande till tidsperioden de kommer ifrån.

Objektsnr 628434502

Visningar 93

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 7 apr 20:47

Tredje riket, Dörrplackett Grossdeutschlands Winterhilfswerk WHW 1939/40

Slutpris

|

25 kr

Auktionen är avslutad

johanemil vann auktionen

El Monaguillo

Stockholm, Sverige

5.0

El Monaguillo

Verifierad

Toppsäljare

1 821 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?