Beskrivning

Den klassiska askkoppen, Kulan, två-färgad i blått och gult från Gustavsberg.

Fint oanvänt skick, se bilder.

År 1969 ritade konstnären Gunnar Larson (keramikern Lisa Larsons make, som då var verksam på Gustavsberg) den moderna varianten av "Kulan" utan att känna till Bauhausmodellen. Den första prototypen var tillverkad av kartong, en pingisboll och maskeringstejp. Prototypen presenterades för fabriksledningen, som genast tände på förslaget.
Kulan tillverkades i många färger i den värmebeständiga hårdplasten melamin. När Gustavsberg upphörde med sin produktion, fortsatte AB Ensto-Idealplast med tillverkningen. Askkoppen kulan är 60 mm hög och 130 mm i diameter.

Vet du varför bensinstationer brukar kallas mackar?
I förorten Midsommarkransen i Stockholm, vid Tegelbruksvägen 22-24, konstruerades Sveriges första bensinpump av märket MACK. Året var 1913 och initialerna stod för de fyra herrarna bakom företaget. Det var uppfinnaren själv Oscar Andersson, samt styrelseledamöterna direktör Nils Peter Matthiason, advokaten Gunnar Collin och redaktören Helmer Key. Den patenterade maskinen benämndes ”automatisk mätare av bestämda vätskemängder” Företaget MACK expanderade och flyttade kring 1930 till delvis alltjämt bevarade verkstadslokaler vid Tegelbruksgränd 2. Under storhetstiden hade MACK egna montörer som reste runt i landet och byggde bensinstationer. Med tiden gled så språkbruket över från att vara ett bolagsmärke till att bli benämningen vi ofta använder för en bensinstation i största allmänhet.
Källa: Bensinmackar

Betalning inom 3 dagar efter avslutad auktion.

Packas väl.

Samfraktar!

Se även mina andra auktioner!

Objektsnr 630181900

Visningar 93

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 21 apr 19:02

Kulan askkopp ’MACK’ Gustavsberg av Gunnar Larsson Vintage

Slutpris

|

143 kr

Auktionen är avslutad

mats9693 vann auktionen

asr115

Stockholm, Sverige

5.0

asr115

Verifierad

Toppsäljare

291 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?