Beskrivning

Fyra rökning/tobaks-relaterade föremål från, kanske, 60/70-talet säljes

Vid städning av föräldrahemmets vind påträffades en liten låda med fyra begagnade rökning/tobaks-relaterade föremål i. Jag vet att min farfar rökte fram tills början av 1980-talet, så jag gissar att dessa föremål tillhörde honom.

Från vänster i den första bilden ligger föremål ett till fyra.

Ett Pipa i fodral av läder-aktigt material. Fodralets ihopknäppnings-mekanism fungerar. Fodralet är en smula slitet inuti (se bild), men dess utsida ser bättre ut. Längden är ca 14 cm, bredden (som hopfälld) ca 5.5 cm och höjden över bordet i liggande ställning är ca 4 cm. Vikt med pipa i ca 53 gram. Pipan är begagnad, men jag testade att blåsa luft genom den – fungerade fint.

Två Pip-huvud i emalj/keramik-liknande material. Skaft saknas. I snöret skulle det nog sitta två textil-bollar, men bara en sitter kvar. Den andra har ramlat av men ingår likväl i auktionen. Lock-stängnings-mekanismen fungerar. Jag anar en spricka i skaft-stumpen i den sida som vetter mot själva pip-huvudet (se bild). Biten är inte lös, och sprickan går inte genom yt-skiktet. Pipan är begagnad, men jag testade att blåsa luft genom den – fungerade fint. Bredden är ca 8 cm i bild 1. Höjden är ca 8 cm, och detta piphuvud reser sig som mest ca 4 cm över bordet i liggande ställning. Vikten är ca 79 gram.

Tre Metall-etui för tändsticksask. (Det har tillbringat de senaste 40+ åren i föremål fyra nedan, apropå inget). Denna ask ser välanvänd ut – men öppnings-mekanismen/knappen funkar ändå fint. I botten sitter en stämpel i vansinnigt liten font. Jag kunde inte läsa den ens i mitt starkaste förstoringsglas. Jag fotade den på max-upplösning i hopp om att jag skulle kunna förstora upp texten då (se bild). Det gick sådär, inte sant. ROVO {ny rad} AEFRCCA {ny rad} D.K.6.M. får jag det till – fortfarande närmast oläsligt. Jag undrar nästan om det inte är ryska faktiskt. Vikten är ca 31 gram. Ca 6*3.5*1.5 cm (inklusive knapp i fallet med höjden över bordet).

Fyra Enklare läder-aktig mini-plånbok vars syfte det tycks ha varit att låta tändsticksasken bäras runt i ett midjebälte eller nyckelknippa. Jag upplevde inte detta föremål som särskilt upphetsande, men jag känner ju dess kosmiska tillhörighet med avseende på föremål tre. Jag hoppas att de får fortsätta åldras tillsammans. Dragkedjorna fungerar men skulle behöva lite olja, stearin eller vad det nu är man brukar använda på metallkedjor. Vikten är ca 26 gram. Ca 10.5*7.5*0.5 cm.

Dessa föremål kan inte vara yngre än från början av 1980-talet, är det mest precisa jag kan säga. De förefaller dessutom en smula äldre än så, tycker jag.

5-kr-myntet tjänar som storleksreferens och ingår inte i affären.

För Schenker-frakt eller avhämtning i Göteborg.

Objektsnr 626946581

Visningar 267

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 30 mar 15:40

Fyra rökning/tobaks-relaterade föremål från 60/70-talet säljes

Slutpris

|

215 kr

Auktionen är avslutad

SatDX vann auktionen

rhenriknilsson

Göteborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

283 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?