Beskrivning

BILJETTHÄFTE. Lidingöbanan (SSLidJ). 1:00 Kr. Bodal - Torsvik - Ropsten.

Komplett häfte (100 st biljetter)! Svart tryck på orange papper. Storlek 90 x 28 mm. Perfekt skick!

Mycket sällsynt att ett så gammalt komplett häfte finns bevarat!

Stockholm-Södra Lidingöns Järnväg (SSLidJ)

Järnvägstrafiken på Lidingö inleddes 1907 på den del som skulle komma att bli Norra Lidingöbanan mellan Islinge och Hersbyholm, 1909 förlängd till Kyrkviken. Från början var den isolerad, men från 1909 sattes en färja in för att skeppa över spårvagnar. Den norra banan ägdes av Lidingö Trafik AB, men trafiken till utfördes en början på entreprenad av Stockholms Nya Spårvägs AB.

År 1912 etablerade Gustaf Dalén företaget Aktiebolaget Gasaccumulator på södra Lidingö. För att ordna kommunikationerna till det nya industriområdet instiftades Trafik AB Stockholm-Södra Lidingön med mål att anlägga en förortsbana. Sträckan Herserud–Parkvägen öppnade 1914, då banan beviljades järnvägskoncession och redan senare samma år skedde en förlängning till Brevik, följd 1916 av en förlängning till Gåshaga nedre (nuvarande Gåshaga brygga). Från Herserud fanns en färjeförbindelse till Ropsten, samt en hiss upp på platån. Banan benämndes ursprungligen Stockholm-Södra Lidingöns Järnväg (SSLidJ), i dagligt tal Södra Lidingöbanan. De båda Lidingöbanorna var således isolerade både från varandra och från spårvägsnätet i Stockholms innerstad.

År 1925 ersattes den tidigare flottbron över Lilla Värtan av en ny stålbro, den nuvarande Gamla Lidingöbron, vilket innebar att både norra och södra Lidingöbanan kunde kopplas samman med Stockholms spårvägsnät.

Objektsnr 522323955

Visningar 386

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

BILJETTHÄFTE. Lidingöbanan (SSLidJ). 1:00 Kr. Bodal - Torsvik - Ropsten

Pris

175 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 095 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?