Beskrivning

* Spelet är ett oanvänt originalspel som ligger i en inplastad originalask.
* Historiskt korrekta fakta.

Du tar dig an en roll som ledare för en supermakt vid slutet av det hundraåriga kriget - 1419. Genom diplomati och kunskaper inom resurshantering och krigsföring, leder du ditt land genom 400 års europeisk historia, till tiden då Napoleons era slutar 1820. I Europa Universalis 2 finns det ett flertal nya features som ger dig fler möjligheter, och svårigheter, att leda ditt välde.

Saxat från recension på Fragzone där spelet fick betyget 5 av 5:
Ni som har läst min recension av Europa Universalis vet hur begeistrad jag blev. Faktum är att jag aktivt spelat Europa Universalis från den dag jag fick den i min hand.

EU2 är resultatet av diskussioner, heta debatter, önskemål och nya idéer om hur nästa version av EU skulle se ut. Jag har faktiskt mycket svårt att se hur Paradox Entertainment skulle kunna skapa en värdig uppföljare utan hjälpen från sina fans. För en värdig uppföljare är det, inget snack om saken.

Kärnan av Europa Universalis finns kvar. Du ska fortfarande styra en nations politiska, ekonomiska och teknologiska utveckling genom flera århundraden. Militärt maktspråk, handel, religiösa omvälvningar och diplomati är några av de verktyg som du har till ditt förfogande för en framgångsrik seger. Nyheterna i EU2 är dussintals detaljer som utvecklar spelet men som också strävar efter att skapa en bättre balans. Resultatet är ett än mer komplext strategispel. Glöm bort att försöka skapa ett världsherravälde i Europa Universalis 2.

Som jag ser det är det fyra huvudfaktorer som förändrar förutsättningarna i EU2 gentemot sin föregångare; tidsspannet du spelar är nu 1419-1820, införandet av nya nationer, möjligheterna att styra sin egen inrikespolitik och en kraftigt förbättrad händelsemotor som påverkar historiska såsom påhittade förlopp i spelet.

Spelet består nu av 180 nationer spridda runt hela världen. Länder som till exempel Korea i Asien, Mali i Afrika eller Lenape i Nordamerika för nu sitt eget liv och påverkar dina möjligheter att fritt fram kolonisera var som helst. Antalet provinser som inte är införlivade i redan existerande nationer är således mindre.

I EU2 är styrandet av ditt lands inrikespolitik. Inom åtta olika områden kan du nu påverka ditt lands synsätt; aristokrati eller plutokrati, decentralisering eller en centralstyrd makt, konservativism eller nytänkande, fri- eller statligt subventionerad handel, offensiv eller defensiv militär doktrin, landbaserad eller en maritim krigsmakt, kvalitativa eller kvantitativa militära resurser samt om du vill att dina undersåtar ska vara fria medborgare eller leva i träldom. Din nations synsätt inom ovanstående områden påverkar spelreglerna. Ett aristokratiskt synsätt till exempel sänker din effektivitet inom handel men ger å andra sidan din monark en bonus rörande diplomati. En krigsmakt av hög kvalitet ger dig en yrkesarmé med hög moral och skickliga officerare samtidigt som det begränsar dina möjligheter till nyrekrytering.

Möjligheterna att styra sin inrikespolitik tycker jag är lysande. Hetsen till att exempelvis ändra sin religiösa inriktning har dämpats. I EU gav nämligen den reformerta religionen som du har i England och Holland idag ett bonus på två extra kolonister per år, något som nu kan påverkas av din egen styrning.

Som jag tidigare påpekat har händelsemotorn omarbetats. Händelser poppar upp allt som oftast, vissa har historisk grund medan de flesta är slumpvis utan historisk bakgrund. Som jag tidigare nämnde finns inte Spanien som nation vid spelets start. Historiska händelser i form av annekteringar av närliggande småstater skapar till slut nationen Spanien. De flesta händelser har också möjligheten att förändra din inrikespolitik och kanske viktigast av allt din nations stabilitet. Förändringar av inrikespolitiken kan vara såväl positiva som en källa till frustration. Fördelen kan vara att den radikalt förändrar inrikespolitiken i den riktning du vill ha den eftersom du själv manuellt bara kan ändra den vart tionde år. Frustrationen kan vara händelser som de flesta regeringar fortfarande råkar ut för lobbying av starka intressegrupper. Under den här tidsperioden är det främst adel, prästerskap och borgare som skriker efter sina rättigheter. Böjer du dig för lobbying ändras din inrikespolitiska inriktning åt ett visst håll och ignorerar du dem försämras din stabilitet i landet. Om du istället väljer att använda dig av maktspråk och helt enkelt låter avrätta de ledande lobbyisterna försämras visserligen din stabilitet men å andra sidan förändras din inrikespolitik i helt motsatt riktning...

Valet är ditt.

Eftersom det nu är möjligt att spela i princip vilken nation som helst har man lagt till österländska religioner som hinduism, buddism samt konfucianism. Något som dock är nytt är införandet av kulturella skillnader. Varje provins har en kulturell tillhörighet och varje stat stödjer en eller flera kulturer. Som exempel stödjer Sverige från början de skandinaviska och ugriska kulturerna. Spelmässigt innebär detta att de provinser under svensk kontroll som inte innehåller ovanstående kulturer genererar försämrade produktions- och skatteintäkter. Dessutom är revoltrisken avsevärt större i provinser med en kultur som inte är införlivad i statsapparaten. Införlivandet av nya kulturer är dock möjliga genom historiska händelser. Sverige får bland annat möjligheten att ta åt sig den baltiska kulturen under en händelse på 1680-talet när Karl XI förhandlar med den baltiska adeln.

Systemkrav:
Win 95/98/ME/2000/XP (Funkar även till många nya datorer.)
Pentium II 266MHz
64MB RAM

Förskottsbetalning till bankkonto, via Tradera, Swish eller Payson inom en vecka efter avslutat köp.
Frakt tillkommer eller hämtas i Lund.

Objektsnr 628361154

Visningar 39

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 27 apr 22:51

EUROPAUNIVERSALIS 2 -Styr Europa 400år / PC spel NY <----

Pris

80 kr
Annonsen är avslutad

www.familjen.biz

LUND, Sverige

5.0

Företag

Toppsäljare

5 531 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?