Beskrivning

Observera att det här bara gäller de angivna modellerna. Exempelvis PL-12, PL-12ac och PL-15 har helt andra bussningar, som finns under en egen annons. PL-514 har fyra bussningar, också under en egen annons.

Av alla de klassiska budgetmodellerna från Pioneer är PL12d-varianterna de som oftast behöver nya gummibussningar. I den tidigare PL12 lindras problemen av att motorn även är fjäderupphängd, och i den senare PL112d av att hela innerchassit sitter i en fjädrande upphängning. På en PL12d är den ofta uttorkade gummibussningen det enda som dämpar motorvibrationerna.

PL-512 var det sena sjuttiotalets efterträdare till PL-112, med en massiv spånplatteplint, och utan dess fjädrande upphängning. Därmed gick man även tillbaka till samma konstruktion och form på gummibussningarna i motorupphängningen som i PL-12d, men i en "modernare" skumgummikvalitet, som inte alltid åldrats särskilt bra. Därför är de här senare Pioneer-modellerna ofta oförtjänt bullriga jämfört med tidigare modeller, och i stort behov av nya bussningar. Man kan alltså använda samma bussningar i PL-512-serien som i PL-12d.

Även de äldre remdrivna Pioneermodellerna PL-a35 och PL-a45 har dessa bussningar, liksom PL-10 liksom PL-12r och PL-15r.

Akai AP-100 och AP-100c har originalbussningar i en lite annorlunda form, men samma dimensioner, så de här passar även på dem.

Bussningarna passar även i Sansui SR-212.

Material: silikongummi

Höjd på bärande del 16,2 mm

Minsta innerdiameter 6 mm

Största innerdiameter 7,5 mm

Minsta ytterdiameter på bärande del 9,5 mm

Största ytterdiameter på bärande del 17,0 mm

Ytterdiameter vid monteringshål 10,0 mm

Motsvarar Pioneers reservdelsnummer E31-605-A för PL-1x-serien, PEB-089 för PL-512.

Ett växande problem med många klassiska vintage-skivspelare från 60- och 70-talen är att olika gummidelar i dem torkar ut. Näst efter remmarna är det vanligaste felet att de gummibussningar som motorerna är upphängda i för att dämpa motorvibrationerna hårdnat med åren. Det ger förr eller senare ett hörbart motorljud, "rumble": en lågfrekvent ton som alltid hörs från högtalarna i bakgrunden så länge nålen går i skivspåret, tydligast i skivans tysta spår. Rumble finns alltid i alla skivspelare, men från frisk spelare är den så svag att den överröstas av skivans brus och knaster. Om en remdriven spelare av rimlig kvalitet väsnas på det sättet efter en komplett översyn är motorupphängningen i allmänhet nästa steg i felsökningen.

Även ett lågt "ohörbart" rumble kan vara ett hörbart problem, eftersom den konstanta tonen samverkar med det inspelade ljudet från skivan, vilket skapar konstgjorda övertoner genom intermodulation. Resultatet blir att framförallt skivans svagaste partier förlorar delaljer och nyanser, eftersom de drunknar i störningarna - alltså även när man inte hör något motormuller.

Det går att köpa nya fabriksgjorda bussningar till en del skivspelare, fraförallt till de dyrarste modellerna. Men till de flesta lite enklare skivspelare finns inga ersättningsdelar att få tag på. Därför har jag börjat tillverka egna bussningar till sådana modeller som jag renoverat. Det jag säljer är alltid kopierat från originaldelar, utprovat och uppmätt på renoverade spelare, och handgjort i små satser i silikon med idealisk hårdhet. Motorbussningar i silikon är i allmänhet tystare än även nytillverkade gummibussningar, om sådana skulle gå att få tag på. De ger normalt en minskning av motorvibrationerna på 6-10 dB, beroende på hurdant skick de ursprungliga bussningarna är i. Dessutom är silikonet mer långlivat än originaldelarna, och påverkas inte av värmen från motorn, något som får en del skivspelare att bullra mer efter en tids lyssning, eftersom deras bussningar blir uppmjukade av motorvärmen och då pressas ihop av motorns tyngd.

Bytet av bussningar är ganska enkel: man öppnar spelaren, lossar de skruvar, muttrar eller låsbrickor som håller motorn i läge, pillar loss de gamla bussningarna, pillar in de nya och skruvar fast allt igen. Ibland måste man efteråt justera höjden på motorns remtrissa. I så fall beror det på att de gamla och de nya bussningarna inte är riktigt lika höga. Om remmen skrapar i någonstans när man skiftar mellan hastigheterna behöver man lossa skruven / skruvarna som håller fast drivtrissan och rätta till höjden på den tills remmen går fritt igen.

Short info for international buyers:


Please note that the shipping fee for trackable shipping outside Sweden automatically offered by Tradera often can be much higher than necessary. This is due to them somehow charging for a much heavier parcel than what I have selected.

If you think this applies to what you see here, please contact me. If I can find a cheaper postage directly from Postnord, it can be arranged by a payment through Paypal instead of Tradera.

Three motor mounts (rubber bushings, rubber cushions) in silicone rubber for Pioneer PL-10, PL-12d, PL-15d, PL-17d, PL-12r, PL-15r, PL-a35, PL-a45, and PL-512. Reportedly they also fit in Sansui SR-212.

Hand cast copies of orginal parts with better vibration damping and expected lifetime than the originals.

Objektsnr 631190366

Visningar 39

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 24 maj 19:08

Tre nya motorupphängningar Pioneer PL-10, PL-12d, PL-15d, PL-17d, PL-512, PL-a45

Pris

165 kr

to00si

Gustavsberg, Sverige

5.0

to00si

Verifierad

Toppsäljare

484 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?