Beskrivning

Denna skrift, innehåller artiklar om Värmlands finnskogar, publicerade i dagstidningar 1776 — 1904. Nybyggarna i dessa öde skogstrakter kom från de inre delarna av Finland och började flytta in under första delen av 1600-talet, understödda av de svenska makthavarna. Under långa tider förde de sedan en relativt undanskymd tillvaro i det svenska samhället, utan mycket kontakt med sina grannar i ”socknen.”
1800-talet blev en prövande tid för dessa skogsfinnar och några hamnade i allvarliga svårigheter, med svält och tiggeri som följd. Allt detta framgår med önskvärd tydlighet i flera av tidningsartiklarna.
Ett exempel på hur svenskarna såg på sina inflyttade grannar, framgår av en artikel från 1793, där finnmarksborna skildrades på följande sätt:

”De äro i allmänhet starke och härdige, samt kunna tåligt utstå både strängt arbete och brist. Öfwa gerna Gästfrihet. Til sit lynne beskrifwas de såsom häftige och ondsinte; men låta dock lätt försona sig: utan krus och förställning i sit wäsende, äro de likwäl ej ohöflige; berömmas för ordhållighet i sina löften. Skyllas deremot af sine Swenske grannar för att wara inbundne (hwilket af de många skäl de i förra tider haft til misstroende, kan lätt förklaras), enwisa och i sine Processer särdeles ifrige. Emot landets fiender hafwa de altid ådagalagt mod och tapperhet. Swenskarne äro mycket benägne at hålla dem för Trollkarlar!”

Några av texterna är transkriberade från frakturstil.
56 sidor A4 format
Frakt: Postnord

Objektsnr 629268282

Visningar 83

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 6 maj 11:37

Tryckt i dagstidningar om Värmlands finnskogar 1776-1904 finnmark

Pris

100 kr

Slutar om

webprof

Köping, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 015 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?