Beskrivning

Krigets fångar och änglar - Svenska hjälparbetare under första världskriget, av Per Allan Olsson

Fascinerande skildring om svenska pionjärer i nödhjälp! En okänd del av svensk historia.

Banbrytande om svenska hjälpinsatser ... lagom till 100-årsminnet av krigsslutet kommer journalisten och Röda kors-medarbetaren Per Allan Olssons spännande bok om ett stycke bortglömd historia ... en gripande skildring av det humanitära arbetets möjligheter och tillkortakommanden i krig.

1915 skickar Svenska Röda Korset ut friherrinnan Anna Linder och akademikern Sven Hedblom till Ryssland och Sibirien. Uppdraget är att lindra nöden och lidandet för krigsfångarna från Tyskland och Österrike/Ungern. För varje dag släcks nämligen alltfler liv i lägren av kylan, svälten, smutsen, farsoterna.

Anna och Sven följs så småningom av 75 andra svenska delegater och över tusen järnvägsvagnar med nödhjälp. I hundratals läger under tsartiden, revolutionerna och inbördeskriget bidrar svenskarna till fångarnas överlevnad. Samtidigt anklagas de för tyskvänlighet och spioneri, arresteras och hotas till livet. Alla svenskar kommer inte hem.

Per Allan Olsson, skribent och tidigare internationell delegat, berättar ett stycke fascinerande svensk historia, tidigare inte skildrad i närbild. Det är genombrottet för Sveriges och Svenska Röda Korsets internationella hjälpverksamhet. Utan neutraliteten hade den inte blivit av.

Den inbundna boken (kartonnage) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i nyskick. Den är illustrerad med svartvita fotografier samt med kartor på pärmarnas insidor. Dedikation på försättsbladet undertecknad av författaren.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 217/145 mm
Ryggbredd ca 26 mm
Vikt ca 590 gram
Sidantal 331
Författare Per Allan Olsson
Förlag Historiska media
Språk svenska
Utgivningsår 2018
ISBN 91-7545-799-4

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr där den fina boken blir väl emballerad. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektsnr 630038335

Visningar 32

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 20 apr 18:45

Krigets fångar och änglar - Svenska hjälparbetare under första världskriget

Utropspris

|0 Bud

95 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 790 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?