Beskrivning

Handling:

Kostoglotov skickas från Gulag till en cancerklinik för behandling. Han flörtar med damerna och skapar sig ett liv mitt i sjukhusmiljön, om än ibland mot reglerna. Rusanov befinner sig också på kliniken. Han är en stalinist med hög befattning som försöker se till att alla på sjukhuset är goda revolutionärer och lyder de direktiv som finns.

Författaren:

Solzjenitsyn föddes i Kislovodsk i Terek oblast i södra Ryssland. Fadern, som var officer i tsarens armé, hade omkommit i en jaktolycka ett halvår före sonens födelse och Alexandr uppfostrades av sin mor under fattiga förhållanden. Under andra världskriget deltog han i Röda arméns framryckning genom Polen, men arresterades i början av 1945 sedan han uttalat sig nedsättande om Stalins militära förmåga i några brev till en vän. Han dömdes till åtta års fängelse och kom att tillbringa detta straff i olika specialfängelser och läger fram till 1953. Efter det att Solzjenitsyn hade avtjänat sitt straff, blev han förvisad för livet till södra Kazakstan, en ovanlig påföljd vid denna tid. Under denna förvisning fick han tillåtelse att söka vård för den cancer han drabbats av. Det var under denna behandling som han fick materialet till sin delvis självbiografiska roman Cancerkliniken. 1956, efter Chrusjtjovs avstaliniseringstal benämnt Om personkulten och dess konsekvenser, blev han emellertid benådad.[9]

Solzjenitsyn hade skrivit berättelser redan i tonåren och fortsatte med att i hemlighet föra anteckningar under sina år i sibiriska fångläger. År 1962 bestämde han sig för att våga framträda som författare med en realistisk och skakande roman om vardagen i ett fångläger, En dag i Ivan Denisovitjs liv. Ämnet var ömtåligt, och ingen hade tidigare vågat ta upp det.

År 1970 tilldelades Solzjenitsyn Nobelpriset i litteratur. Efter publicering av GULAG-arkipelagen i december 1973 tvingades han i exil året efter.[10] Efter sovjetväldets sammanbrott återvände Solzjenitsyn 1994 från exilen i Vermont i USA till hemlandet. Han bodde sedermera i Troitske-Lykovo, en liten by utanför Moskva.

Solzjenitsyn medverkade i en intervju med Sveriges Televisions Aktuellts Stig Fredrikson i juni 2008, inför sin kommande 90-årsdag. Den 3 augusti samma år avled Solzjenitsyn 89 år gammal av hjärtsvikt och hyllades vid begravningen som en nationell hjälte.

Wahlström & Widstrand
Stockholm 1974
Översättning från ryska: Eva Thomson Roos och Sven Wallmark

A/S Nationaltrykkeriet & Forlagsbokbinderiet Oslo 1974

Mått: 21,5 x 14,2 x 3,7 cm
Vikt: 769 g
480 sidor
Inbunden
Inga skador eller anteckningar

Objektsnr 628406382

Visningar 97

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 5 apr 15:49

Cancerkliniken av Alexander Solsjenitsyn

Utropspris

|0 Bud

100 kr

Auktionen avslutades utan bud

ellos171

Borås, Sverige

5.0

ellos171

Verifierad

Toppsäljare

501 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?