Beskrivning

Gert Marcus - "Initiation". Serigrafi på tunt papper,
Tryckt signatur G.M.

ur boken "Konkret konst" Vilhelm Bjerke Petersen, Raben & Sjöberg, 1956

Blad 27 x 18 cm. Uran ram
Mycket bra skick.

//
Gert Olof Wilfried Marcus (1914 - 2008) var en tysk-svensk målare och skulptör. Han var från början målare och intresserade sig för hur man kunde skapa distans och volym enbart med rena färger, det vill säga utan att blanda dem med svart eller vitt.
Förutom några månader 1936–1937 i Otte Skölds målarskola och en period på Ateneum i Helsingfors 1937–1938 var Gert Marcus självlärd. Han blev en av Sveriges mest konsekventa konkretister, även om han själv avstod från alla -ismer. Han var bosatt i Stockholm från 1933, men under långa perioder vistades han i Menton, Bretagne, Paris och Massa-Carrara i Italien.
Han visade tidigt intresse för Paul Cézannes måleri, hur man kunde skapa rumslighet och volym enbart med hjälp av rena färger och utan att använda renässansperspektivet. Det ledde till att Gert Marcus utvecklade en färgteori, som han skulle vara trogen till under hela sitt konstnärskap. År 1955 mötte han i Paris konstnärerna Michel Seuphor, Nicolas Schöffer och Georges Vantongerloo. Med den sistnämnde utvecklade Marcus en lång och givande vänskap. Brevväxlingen dem emellan utgavs år 2000 av Konstakademien.
Under 1950-talet fick Gert Marcus flera stora uppdrag. Han gjorde en mosaikvägg i Sankt Mikaels kapell i Mora 1954, en väggmosaik i Stockholms polishus 1957, en korvägg i Vantörs kyrka i Stockholm och en väggmosaik i glaskross i Sergelteaterns foajé 1959. Den sistnämnda är nermonterad med avsikt att sättas upp i ett blivande museum.

//

Titta även på mina andra annonser. Jag säljer mycket fint och intressant från konstvärlden. Jag skickar väl inpackat samma dag som betalning.

If you are not from Europe, we can still arrange shipping to any other country. Send me a message to find out the shipping cost.

Objektsnr 630472023

Visningar 54

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tis 30 apr 13:34

Gert Marcus. Färgserigrafi "Initiation", 1956 (Konkret konst)

Utropspris

|0 Bud

600 kr

Slutar om

Oh_My_Art

Nacka, Sverige

5.0

Oh_My_Art

Verifierad

Toppsäljare

525 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?