Beskrivning

Autograf på kraftigt, vitt, exklusivt, typ linnepressat papper, 15x10,5 cm + osignerat fotografi, 10x14 cm. På baksidan av autografen finns en gammal blyertsanteckning om var och när jag bevittnade den här signeringen.

Little Jimmy Scott (1925-2014) nådde aldrig målbrottet. Hans ljusa röst och starka inlevelseförmåga gjorde honom till de riktigt stora artisternas favoritsångare. Billie Holiday, Ray Charles och Lou Reed var bara några av hans beundrare.

Little Jimmy Scotts liv kan liknas vid en berg-och-dalbana. En sällsynt sjukdom var inte hans enda motgång. Han växte knappt på grund av sjukdomen. Men han hade en kärleksfull mor som spelade piano och såg till så att han fick sjunga i kyrkokören. Modern blev ihjälkörd av ett rattfyllo när Little Jimmy var 13 år.

På 1940-talet turnérade Little Jimmy Scott med många stora jazzmusiker. Han gjorde också skivinspelningar med bl.a. Lionel Hampton och Charlie Parker - utan att få se sitt namn på plattorna.

Vid Eisenhowers presidentinstallation 1953 sjöng Little Jimmy Scott "Why was I born?" Inte ett öga var torrt.

1963 släppte han sitt eget album "Falling in love is wonderful". På grund av juridiska spetsfundigheter återkallades det ganska snart. Och med åren växte myten om plattan som många hävdade var den bästa jazzplatta som någonsin hade gjorts. Först 40 år senare fick den breda allmänheten chans att bedöma. Då släpptes inspelningen på nytt.

Det sägs att Little Jimmy Scott var bortglömd under många år. Det stämmer nog delvis, men inte helt. I ett av de tidiga avsnitten av tv-serien the Cosby Show dividerar Clair och Cliff Huxtable (Phylicia Rashad och Bill Cosby) om vilket år "An Evening in Paradise" spelades in.

Little Jimmy Scott återupptäcktes sedan han 1991 sjungit på en väns begravning. Efter det sjöng han "Sycamore Trees" i det sista avsnittet av tv-serien "Twin Peaks". Och så inledde han ett samarbete med poplegenden Lou Reed. Ja, Little Jimmy sjöng på Lou Reeds platta "Magic and Loss". Och hans eget studioalbum - som också släpptes i den vevan - "All the way" tror jag att det hette - blev Grammy-nominerat.

Och så 1993 - exakt 40 år efter att Little Jimmy Scott hade sjungit vid Eisenhowers presidentinstallation - sjöng han på Bill Clintons. Och även om publiken var av det mer härdade slaget törs jag nog ändå påstå att inte ett öga var torrt när Little Jimmy Scott ännu en gång sjöng "Why was I born?"

Little Jimmy Scott spelade in flera nya album. Han sjöng allt från jazz till pop och rock och turnérade världen över. 2007 tilldelades han NEA Jazz Masters Award och 2010 the Living Legend Award och A Lifetime Acchievement Award.

2013 valdes han in i R&B Music Hall of Fame.

Den 10:e maj 2014 gjorde Little Jimmy Scott sin sista inspelning. Den gjordes i hans vardagsrum. Lite mer än en månad senare, den 12:e juni för att vara exakt, dog han i sömnen i sitt hem i Las Vegas.

Det är tio år sedan nu. Jag känner mig välsignad av att ha fått höra honom sjunga live. Jag tror mig veta varför Little Jimmy Scott kom till världen. Och jag vet definitivt att Little Jimmy Scott skulle ha fyllt 100 år nästa år om han fått leva.

Titta gärna på mina övriga nu pågående Tradera-auktioner och sortera dem efter kortast tid kvar så att du inte missar något annat av intresse.

Objektnr 632844563

Visningar 71

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 25 maj 10:11

LITTLE JIMMY SCOTTS AUTOGRAF! BILLIE HOLIDAYS IDOL! JAZZ! ROCK! POP! TWIN PEAKS!

Utropspris

|0 Bud

499 kr

Auktionen avslutades utan bud

MÅMJ

Göteborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

334 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?