Beskrivning

Denna stol har med största sannolikhet varit en av flera på anrika Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs Torg. Den tidigare ägaren berättade att en äldre släkting räddat stolen från ett känt hotell som skulle rivas. Det stämmer väl överens med historien om Hotell Rydbergs sista tid innan rivningen. Stammisarna plockade med sig souvenirer (matsilver, taburetter, skyltar, glas mm) de sista timmarna innan stängning. Därefter vidtog en fem dagar lång auktion där samtliga inventarier auktionerades ut i omgångar.

Stolsmodellen, en nybarock skapelse med engelska förebilder, finns dokumenterad i fotografier från Rydberg. I entrén stod två soffor av samma typ och med samma mönstrade gyllenläder. Kanske stod enkelstolarna i hotellets korridorer. Sofforna i entrén köptes av Gustaf Cedergren och placerades ut på samma sätt i Årsta slotts entré (som Cedergren ägde vid tiden för Rydbergs rivning). De finns inte längre kvar där, men en enkelstol med samma gyllenläder finns än idag kvar i slottets badrum (stolen syns vid bortre väggen på näst sista bilden). Kanske har denna stol varit ett syskon till den.

Stolen är ett stycke hotell- och restauranghistoria, men även ett praktexempel på det sena 1800-talets lek med äldre möbelstilar. Den är tung som satan. Tillverkad i ek. Med ca 130 år på nacken har den förstås patina. Gyllenlädret har mattats och slitits här och var. Det finns två mindre torrsprickor i sitsen. Men för att vara originalklädsel är den förvånande väl bibehållen. Det är en gedigen och stabil möbel!

/Carl Fredrik Holtermann, författare till boken Gå ut om Stockholms utelivshistoria

Äldre bilder från Stadsmuseets bildarkiv samt Bokförlaget Allhems bildproduktion till ”Slott och herresäten i Sverige”, ur serien med opublicerade bilder i svartvit mellanformatsnegativ.

Från Wikipedia: ”Hotell Rydberg (även stavat Hôtel Rydberg) var ett hotell med restaurang och bar vid Gustav Adolfs Torg i Stockholm under åren 1857–1914. Hotellet var under sin tid ett av stadens mer kända nöjesetablissemang och besöktes bland annat av journalister och författare, däribland Hjalmar Söderberg, Albert Engström, Emil Norlander och Hasse Z.”

Objektnr 634017216

Visningar 88

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 31 maj 00:45

Stol nybarock gyllenläder – Proveniens: Hotell Rydberg

Utropspris

|0 Bud

790 kr

Auktionen avslutades utan bud

CFH_hieronymus

Stockholm, Sverige

4.9

CFH_hieronymus

Verifierad

Toppsäljare

106 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?