Beskrivning

Översatt av

Bauhaus är en förkortning av namnet på Staatliches Bauhaus (tyska för «statsbyggnadshus»), en tysk högskola för design och tillämpad arkitektur som existerade från 1919 tills den stängdes efter påtryckningar från nazisterna 1933. László Moholy-Nagy gick i exil i USA och fortsatte från 1937 konceptet i New Bauhaus i Chicago. Skolan var en av de mest inflytelserika under de arkitektoniska perioder som idag är en del av modernismen.

Skolan grundades av Walter Gropius i Weimar 1919 genom en sammanslagning av Großherzoglich Sächsische Hochschule für Bildende Kunst med Kunstgewerberschule. Den flyttade 1925 till Dessau och 1932 till Berlin. Gropius var skolans rektor fram till 1928, följd av Hannes Meyer och sedan Ludwig Mies van der Rohe. Förändringarna i skolans läge och ledarskap ledde till ständiga förändringar i fokus, tekniker, instruktörer och policy.

Liksom den tidigare engelska Arts and Crafts-rörelsen (1870–1880-tal) betonade den hantverket. Eleverna antogs som lärlingar och klarade graderna till gesäll (tyska: gesell, engelska: gesäll) och vidare till mästare. Gropius menade att konst inte kunde läras – men hantverk kunde det. Från början leddes varje avdelning av både en konstmästare och en mästerhantverkare. Lärlingarna fick gå igenom grunderna i alla grenar.Efterhånden som de første elever blev færdige, mistede skolen noget af dette fokus, da det var svært at se hvad bogbinding havde med pottemageri at gøre.

En del särskilt begåvade konstnärer fick arbete som lärare (konstmästare). Paul Klee inbjöds 1920 och anslöt sig 1921 och var formmästare i bokbinderi/bokformgivning tills institutionen avskaffades 1922. Han föreläste om sina egna bilder tills han gav en föreläsningsserie om visuell form baserad på tankar av Johannes Itten. Så småningom undervisade han också i "avancerad målning" för Vasilij Kandinskij.

Konstnärliga miljöer för vanligt folk
Grundidén var att skapa konstnärligt influerade miljöer för vanliga människor, från konsthantverkets minsta detaljer till själva den yttre miljön. För att uppnå detta var det nödvändigt för hantverket att anpassa sig till industrin för massproduktion. Idén om summarisk konst har också sitt ursprung i art nouveau, art deco och Art Nouveau där flera konstarter kombinerades.

Även om Bauhausskolan hade ett manifest som förkunnade att det slutliga målet för all kreativ verksamhet var byggande, erbjöd skolan paradoxalt nog inte arkitekturlektioner förrän 1927.

Objektnr 630336688

Visningar 148

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 15 maj 21:20

Dansk Sprog Bauhaus Design Skole Bog

Pris

309 kr
Annonsen är avslutad

Någon annan har föreslagit 250 kr.

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

1 dag

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?