Beskrivning

Tillagt i objektsbeskrivningen 6 maj 18:55

Ps Den bredaste delen på axelremmen har slitage som syns (men inte så tydligt) på bild 2-3. Det är ett kantområde på 20x5 mm som är bortnött.

Tillagt i objektsbeskrivningen 6 maj 18:49

På begäran kommer här mer info: längd på klinga utan grepp: 56 cm. Klingans minsta bredd: 16 mm. Största bredd: 40 mm. Klingans tjocklek nära greppet (mätt på högsta stället i mitten): 7 mm. Vid bredaste delen: 5 mm. Svärdet väger 455 g utan balja. Jag har sett längre Seme-svärd på Internet, men samtidigt tycks detta ex vara längre än snittet. Klingans egg har mindre ojämnheter och mycket små hack (diskreta och stör inte helhetintrycket, svårt att fånga tydligt på bild).

Seme-svärd från Östafrika, troligen från någon massaj- eller kikuyostam (delar av Kenya och Tanzania). Sannolikt från 1800-talets andra hälft, eller tidigt 1900-tal (mer om bedömningen i annonsens sista stycke). Svärdsklinga plus grepp: 68,8 cm. Vikt inkl. svärdsskida: 620 g. En ovanligt lång och gammal Seme.

Patina och slitage enligt foton och beskrivning, men inte mer än man kan förvänta sig av ett så gammalt svärd. Redan i mitten av 1970-talet (när det kom i min ägo) såg man att lädret var mycket gammalt och torrt. Det har sedan dess smorts in med färglöst vax vid två tillfällen, senast för några månader sedan. När skidans läder och underliggande trä torkar så krymper de något, så därför har klingan (som slipats även i modern tid) skurit sönder en del av skidans sida, mest på ena sidan (15.5 cm) och lite på andra (1,5 cm). En vanlig defekt på dylika skidor, och inget som syns framifrån.

En av de två smala korta remmarna runt skidan är utbytt mot en ny (men snarlik i utseende) på 90-talet. När den andra (undre) remmen gick sönder så använde jag en överflödig del av en lika smal rem, som satt ihoprullad på ett annat ställe på fodralet. Det gick enbart att trä in den i det ena hålet på baksidan (istället för igenom), så jag gjorde en liten knut som komplement. Den smala delen av axelremmen är original på framsidan, men har lagats på några ställen samt skotts genom att den limmats ihop med en ny tunn rem på baksidan.

Betalning inom tre dygn, anvisningar i Traderas automatiska vinnarmail. Jag sänder spårbart och försäkrat och tar inte ansvar för fraktbolagens eventuella slarv. Extra fraktavgift till andra EU-länder. Välkommen att kontakta mig om du har frågor innan auktionsslut!

Mer om bedömningen:

Jag är inte expert på antika svärd, men relativt bra på antikviteter och informationssökning. Ursprungs- och åldersbedömningen (med reservation för eventuella fel) är baserad på klingans form, som gradvis blir bredare nära spetsen och har mittrygg, samt handtagets och läderremmarnas utseende. Denna typ av svärd är från Östafrika och kallas Seme eller Ol Alem. Allra vanligast hos massajer och kikuyo, men typen finns även i andra delar av regionen. De nyare (och betydligt vanligare) typerna skiljer sig från de äldre, bl a genom att klingan är platt. Används både för matberedning (skära och hacka), machete samt (särskilt de längre varianterna) för strid.

Objektnr 632225263

Visningar 399

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 11:12

Seme/Ol Alem: Antikt svärd Ö. Afrika trol. massaj/kikuyo/ Antique sword massai

Ledande bud

|

500 kr

Auktionen är avslutad

Reservationspris ej uppnått

Oderth

Örebro, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

356 omdömen

Mer från samma kampanj

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?