Beskrivning

Kopek, valutans underenhet i Ryssland och andra före detta sovjetrepubliker, har en rik historia som sträcker sig över århundraden.
Under hela Sovjetunionens existens spelade kopekmynt en betydande roll i vardagliga transaktioner, vilket återspeglade regimens ekonomiska politik och ideologiska grund. Här är en översikt över deras betydelse:

Symbol för socialistiska ideal: Kopek-mynt innehöll design som hyllade socialismens framgångar, som bilder av industriarbetare, jordbruksarbetare och symboler för kollektiv ansträngning. De fungerade som påtagliga symboler för den sovjetiska regeringens engagemang för att bygga ett socialistiskt samhälle baserat på principer om jämlikhet och kollektivt ägande.

Vardagstransaktioner: Kopek-mynt användes i stor utsträckning i vardagliga transaktioner av sovjetiska medborgare, från att köpa matvaror till att betala för kollektivtrafik. De var en väsentlig del av den sovjetiska ekonomin och underlättade utbytet av varor och tjänster inom det planerade ekonomiska systemet.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 förlorade kopekmynten sitt ursprungliga syfte som lagligt betalningsmedel i många nyligen självständiga stater. De behöll dock sin betydelse som symboler för en svunnen tid. Många människor som levde under sovjetperioden associerar dessa mynt med minnen av sin ungdom, familj och de samhällsförändringar som följde på Sovjetunionens kollaps.

Kopek-mynt från sovjettiden har blivit eftertraktade samlarobjekt bland både amatörentusiaster och seriösa numismatiker. De erbjuder en påtaglig koppling till sovjetisk historia och kultur, med unik design och ofta bärande märken av slitage från årtionden av cirkulation. Samlare dras till dessa mynt för deras historiska betydelse, estetiska dragningskraft och berättelserna de berättar om livet i Sovjetunionen.

Utöver deras kulturella och historiska dragningskraft kan kopekmynt också ha investeringsvärde för samlare. Sällsynta eller välbevarade exemplar kan kräva höga priser på den numismatiska marknaden, särskilt om de har unika egenskaper eller historisk betydelse. Som sådan fortsätter kopekmynt att ha en speciell plats i myntsamlandets värld, vilket bevarar minnet av sovjettiden för kommande generationer.

Objektnr 632204747

Visningar 20

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 05:26

Kopek-Mynt 2 Kopek 1979.

Utropspris

|0 Bud

3 kr

Slutar om

ELUWHIP

Hässelby, Sverige

4.9

ELUWHIP

Verifierad

Toppsäljare

100 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?