Beskrivelse

Oversat af

Victoria Benedictsson (1850-1888). Författarinna
Slagen för Svenska akademien 1949. Graverad av Erik Lindberg. Silver. 45 mm. 38.72 g. Svensén 328. Ehrensvärd 448. Kvalitet 01. Präglad för Svenska Akademien i en upplaga av endast 127 exemplar samt ett extra arkivexemplar till Kungliga myntkabinettets samling. På randen: "MJV SILVER 1949".

Åtsida
Benedictssons högervända bröstbild, i ärmavskärningen gravörens namn och årtal: "E. LINDBERG 1949". I omskriften: "VICTORIA BENEDICTSSON" och i fälten födelse och dödsårtalen i romerska siffror: "N. / MDCCCL" och "OB. / MDCCC / LXXXVIII"

Frånsida
Inom en krans av lager och törnekvistar text på fyra rader: "IN ARTE / VICTRIX / VITAE / IMPAR" som kan översättas till: "Segrande i konsten, övervunnen av livet".

Mer om Benedictsson
Victoria Maria Benedictsson, född Bruzelius den 6 mars 1850 i byn Domme i Fru Alstads socken i Skåne, avled den 21 juli 1888 i Köpenhamn (självmord), och var en svensk författare och dramatiker. Hon skrev sina romaner under pseudonymen Ernst Ahlgren. Victoria Benedictssons föräldrar var lantbrukaren Thure Bruzelius och Helena Sophia Finérus. Hon växte upp på gården Charlottenberg i Domme på Söderslätt i sydvästra Skåne.

Benedictsson var tidigt intresserad av konststudier och tog tjänst som guvernant för att tjäna pengar till att åka till Stockholm och utbilda sig till konstnär. Hennes far, som först godkänt detta, ändrade dock senare åsikt och sade nej. Ett liknande scenario återkommer senare i hennes bok Pengar. För att komma bort från sina föräldrars inflytande gifte hon sig som 21-åring med postmästaren i Hörby, Christian Benedictsson (född 1822 i Landskrona, död 1899 i Hörby). Han var 49 år och änkling med fem barn från det tidigare äktenskapet. De fick två egna döttrar varav en dog i späd ålder.

1882 insjuknade Victoria Benedictsson i en bensjukdom och blev sängliggande. Under sjukdomsperioden utvecklade hon sitt författarskap, och 1884 debuterade hon med novellsamlingen Från Skåne. Följande år utkom romanen Pengar, vilken blev hennes genombrott. Vid denna tid blev hon vän med den elva år yngre Axel Lundegård, Hörbyprästens son. Liksom denne och många andra svenska författare under 1880-talet sökte hon sig till Köpenhamn, där hon uppmärksammades av den danske litteraturkritikern Georg Brandes.

Benedictssons kärleksförhållande med Brandes, 1886–1888, var förmodligen en av orsakerna till att Benedictsson begick självmord sommaren 1888 i Köpenhamn. Andra bidragande faktorer till hennes beslut kan ha varit hennes fattigdom och ensamhet och inte minst hennes oro för sitt författarskap. Hennes senaste roman Fru Marianne hade fått blandad kritik, Georg Brandes benämnde den förringande som "en Dame-Roman", och dennes bror Edvard författade en nedgörande recension i Politiken.

Hon var djupt olycklig över det intellektuellt inskränkta liv hon tvingades leva i Hörby och de begränsningar det innebar att vara kvinna under denna tid. Hennes självmord, med hjälp av en rakkniv, inspirerade Strindberg till avslutningen av dramat Fröken Julie. Benedictsson ligger begravd på Vestre Kirkegård i Köpenhamn i Danmark, under namnet Ernst Ahlgren.

Trots den korta tid som hennes författargärning omfattar, anses hon som en av de främsta bland 1880-talets realistiska författare. I sina romaner skildrar hon äktenskapsproblematik och aktuella kvinnosaksfrågor. Debutromanen Pengar handlar om en ung och omogen flicka som övertalas att gifta sig alltför tidigt med en förmögen godsägare, men som så småningom bryter sig ur äktenskapet. Fru Marianne skildrar en kvinna som slits mellan sin man Börje, en hederlig och praktisk bonde, och den kultiverade vännen Pål. Där Pengar slutar med skilsmässa, ger Fru Marianne en mer utopisk bild, med ett slut som bygger på samförstånd mellan makarna och ett jämlikt äktenskap.

Se videon på min Youtubekanal: Roberto Delzanno Numismatik

.

DELBETALA DITT KÖP
Önskar du förvärva dyrare objekt erbjuder vi dig att dela upp din betalning på upp till 24 månader, kontakta mig för mer information.

.

Roberto Delzanno Mynthandel Vänd dig med förtroende till mig, ett innovativt företag i framkanten med mångårig erfarenhet av professionell mynthandel och aktiv författare med eget bokförlag. Tilldelad Schivemedaljen i silver, belöningsmedalj för framstående författarskap, av Norsk Numismatisk Förenings (NNF). Tilldelad IAPN "Book Prize" för världens bästa myntbok 2020 (Sveriges Guldmynt) och 2021 (Myntårsboken 2022). Medlem av Sveriges Mynthandlares Förening (SMF), International Association of Professional Numismatists (IAPN), Svenska Numismatiska Föreningen (SNF), Norsk Numismatisk Förening (NNF), Numismatic Literary Guild (NLG), livstidsmedlem i American Numismatic Association (ANA), tillförordnad värderingsman av Sveriges Handelskamrar och följer därmed de högt ställda kraven på professionalism som stipuleras.

Författare av numismatisk litteratur med eget förlag
Jag är en professionell numismatiker, forskare och flerfaldigt prisbelönt författare med eget förlag med följande nyutgivna böcker:

- SVERIGES GULDMYNT 1512-2020 (Tilldelad IAPN "Book Prize" 2020)
- SVERIGES MYNTBOK 995-2022 (Nominerad till bästa bok)
- MYNTÅRSBOKEN 2022 (Tilldelad IAPN "Book Prize" 2021)

.

BESKRIVNING AV OBJEKT OCH ÄKTHET
Samtliga objekt graranteras äkta. Objektsbeskrivning sker med största omsorg och baseras på lång erfarenhet från professionell mynthandel.

.

FAST PRIS - FULL RETURRÄTT INOM 10 DAGAR
Objekt som säljs till fast pris erbjuds full returrätt inom 10 dagar. Du kan returnera myntet oavsett skäl, men givetvis är vi tacksamma om du informerar oss varför du ångrat ditt köp.

.

AUKTIONER
När du deltar i våra auktioner gäller ingen returrätt då ditt köp sker i konkurrens med andra budgivare. Lagda bud är alltså bindande. Innan du deltar i budgivningen förvissa dig om att du granskat bilderna och beskrivningen av auktionsobjektet ordentligt. Är du osäker om något, kontakta oss via tel eller mail så svarar vi på dina frågor INNAN påbörjat din budgivning.

.

For buyers outside Sweden, we will calculate actual freight. All items will be sent as registered mail.

Varenr. 631784710

Visninger 73

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Butik

Victoria Benedictsson (1850-1888). Författarinnan som begick självmord

Pris

1 950 SEK

robertosantik

Älvsjö, Sverige

5.0

robertosantik

Verificeret

Topsælger

1 297 anmeldelser

Læs anmeldelser

Køb mere og spar på fragten

Samlet fragt

3 dage

Mere fra samme butik

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?