Beskrivelse

Oversat af

Örebro Läns Utställning 1928.

Till minne av Örebroutställningen 1828. Detta var en en industriutställning och ett lantbruksmöte som hölls på Västra Mark-området (Svea Trängkårs, T1:s gamla markområde). Utställningen öppnades av konung Gustav V den 21 juni och avslutades den 29 juli.
Brons 36 mm. Vikt 20,6 gram.

Åtsida: Närkes krönta vapensköld med korslagda pilar, en grip samt tre skorstenar. Text "ÖREBRO . LÄNS . UTSTÄLLNING". Årtalet "19", "28" på vardera sidan om skölden.

Frånsida: Vy över Örebro slott, och texten "ÖREBRO SLOTT" upptill till vänster.

Bild 3: Huvudentren till utställningsområdet.
Bild 4: Örebro slott, 1928.


ÖREBROUTSTÄLLNINGEN 1928
Örebroutställningen 1928, även kallad 1928 års industriutställning och lantbruksmöte i Örebro, hölls på Västra Mark-området. Utställningen öppnades den 21 juni och avslutades den 29 juli.

Anledningen till mötet var att Örebro hushållningssällskap firade 125-årsjubileum, samtidigt som Hantverksföreningen firade 80-årsjubileum. Syftet var att visa vad staden och länet hade att uppvisa på industrins, hantverkets och lantbrukets domäner.

Länets landshövding, Henning Elmquist var den drivande kraften bakom projektet. Prins Eugen, hertig av Närke, hade åtagit sig att vara hedersordförande. Joel Lundeqvist var utställningens arkitekt.

Platsen för utställningen var vald eftersom Svea trängkår (T 1) tre år tidigare hade lämnat Västra Mark-området, och kasernerna och exercisfälten stod tomma. De var en lämplig plats för utställningen. Redan den första dagen anlände kung Gustaf V med extratåg för att inviga utställningen. Närvarande var förstås även Prins Eugen och en mängd andra höga herrar i uppvaktningen. Efter att ha besökt Livregementets grenadjärer (I 3) intog konungen lunch på Örebro slott. Tidigt på eftermiddagen invigdes utställningen av majestätet.

Förutom själva utställningsaktiviteterna, där ett stort antal av länets företagare deltog, fanns även skilda nöjesaktiviteter, inklusive ett stort nöjesfält, två restauranger och uppträdanden av kända artister. Stora scenen gästades bl.a. av Ernst Rolf, Eric Gustafson, Tutta Rolf, Katie Rolfsen och Einar Fagstad.?

ÖREBRO SLOTT
Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp.

Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan 1935.

Varenr. 630914312

Visninger 70

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Butik

Örebro Läns Utställning 1928

Pris

135 SEK

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verificeret

Topsælger

6 122 anmeldelser

Læs anmeldelser

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?