Beskrivelse

Oversat af

Samfundet Nordisk frihet bildades 2 december 1939 med syfte att verka för nordens enighet.

Den hade en starkt akademisk karaktär, ett mindre antal medlemmar, dess politik var nationell och demokratisk och de var tydligt uttalade anti-kommunister och anti-nationalsocialister. Dock kunde vissa av deras medlemmar i denna ganska tunna kader även återfinnas i Sveriges nationella förbund.

Deras symbol, händerna, togs från Svenska brigadens fana som bars i det finska inbördeskriget av de vita styrkorna i kampen mot de röda. Symbolen skapades från början av konstnären Gunnar Hallström, en uttalad rasideologiskt lagd herre.

Det var föreningen Samfundet Nordens frihet som la till mottot ära - skyldighet - vilja.

Trots symbolens skapare i denna form så är det inte för föreningens verk den är så känd, utan tack vare de finlandsfrivilliga.

Den har spritts av och blivit mer synonym med Förbundet svenska finlandsfrivilliga och individer som varit frivilliga.

Deras bruk av symbolen på gravstenar, plaketter, monument med mera har gjort symbolen mer förknippad med deras verk och offer än den tidigare lilla, men ”elitiska”, föreningen.

Pinen såldes till förmån för svenska finlandsfrivilliga. Denna är tillverkad av Sporrong men den finns även en version tillverkad av Westin.

Alla objekt som saluförs är äkta historiska dokument från aktuell tidsålder och försäljning riktas till seriösa samlare och/eller forskare av aktuella objekt/tid/rörelser utan övrig politisk kontext.

Se gärna profilsida för andra objekt inom likartad genre, samfrakt sker och vid önskemål och för köpares tillkommande kostnad kan spårad frakt erbjudas.

Betalning inom tre dagar om inte annat överenskommes.

Varenr. 633555945

Visninger 81

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Søn. 26 maj 19:21

Nordens frihet: Ära – Skyldighet - Vilja – WW2, nazi, tredje riket, vinterkrige

Slutpris

|

97 SEK

Auktionen er afsluttet

TurboPascal vandt auktionen

Mere fra samme kategori

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?