Samarbetspartners

Tradera i samarbete med Ernst Billgren

Traderas ambition är att bli den ledande digitala konstmarknaden där både fysisk konst och digital konst, i alla prisklasser, kan köpas och säljas smidigt och säkert. Samarbetet med Ernst Billgren är ett första steg på denna satsning som vi kallar för "Rethinking Art". 

Tillsammans med Ernst Billgren undersöker vi NFT-teknikens möjligheter att handla, byta och visa konst. Ernst Billgren har skapat en serie om tolv NFT-verk som kommer att auktioneras ut hos oss på Tradera. Med den övergripande titeln "Tolv portar" utvecklar han sina tankar om vad som skapar bra konst, en fråga som han uppehållit sig vid under hela sin karriär. 

"NFT har ju redan diskuterats livligt i något år och därmed har det blivit möjligt att göra något mer av det, att undersöka det som konst."

- Ernst Billgren

 

Övriga partners

Kurator för projektet är Jan Åman tillsammans med Daniel Daboczy i samarbete med Technicorum avseende blockkedjelösningen.

Jan Åman är aktivist, curator och skribent som arbetar i skärningspunkten mellan konst, samhällsutveckling och systemförändring. Sedan fyra år arbetar Jan med att utveckla nya modeller för samhällsbyggnad - utifrån omställningen från ett industriellt till digitalt samhälle - genom byn Duved i Jämtland. 2015 var Jan ansvarig för innovationsprogrammet på USA:s paviljong på världsutställningen i Milano, och tillsammans med konstnären Miltos Manetas kurerade han 2009 den första internetpaviljongen på Venedigbiennalen. Jans utställningar har fem gånger blivit valda till en av det årets tio bästa i världen av tidsskriften Artforum. 1995 grundade Jan konsthallen Färgfabriken, som han även var chef för i 14 år. Det var här som Jan kom i kontakt med Daniel Daboczy och de arbetade i nära samarbete under sex års tid.

Daniel Daboczy har en bakgrund inom konst, tech och systemförändring. Sedan 2021 är han koncernchef för Technicorum, ett bolag med rådgivande och utvecklande funktioner inom kryptovalutor, blockkedjeteknik och fintech. Daniel har även utvecklat och lanserat de egna kryptovalutorna CANNA och INFLUENCIO och var en av de första i Sverige med att både lansera och skriva om NFT:er. 2009 startade Daniel FundedByMe, som sedermera blev en framgångsrik equity-crowding-bolag som dragit in över 650 miljoner till svenska och internationella startups. Sedan 2011 är Daniel en aktiv affärsängel, mentor, talare, styrelseledamot samt prisbelönad VD.

Technicorum har varit ansvariga för skapandet av blockkedjan i detta projekt och har varit rådgivare avseende NFT-teknik, metod och blockkedja.

Taverna Brillo som är en del av Svenska Brasserier, visar kontinuerligt tillfälliga utställningar med måleri, skulptur, teckningar, textil och collage etc. av såväl nya som etablerade konstnärer. Restaurangen Taverna Brillo har ett stort fokus på konst och i samlingen finns verk av Dan Wolgers, Denise Grunstein, AKAY, Eric Ericsson, Lars Arrhenius, Oskar Korsar och många fler. 

Mellan 17-30 mars visas Ernst konstverk "Ego" på Taverna Brillo i Stockholm. 

"EGO" är ett verk av Ernst Billgren. Digital Creative Johan Billgren. 

Tradera Rethinking Art x Ernst Billgren