Om NFT

NFT är ett nytt sätt att äga och byta digitala produkter och digital konst samt följa dessa med så kallade smarta kontrakt. Tekniken gör det möjligt att, även i en värld där allt går att kopiera, säkerställa ägandeskap, förhindra förfalskningar, och öka chanserna till ersättning för upphovsmakaren - även när verket säljs vidare. 

Nedan har vi samlat mer information om Non-Fungible Tokens - allt för att göra det så lättförståeligt och okomplicerat som möjligt! 

Vad är en NFT?

NFT står för Non-Fungible Token, och är ett föremål som inte är utbytbart, det vill säga det är unikt. Det handlar om en teknik som gör det möjligt att äga digitala föremål, genom att de registreras på blockkedjan. Du kan tänka på det som ett slags digitalt ägandebevis. De registreras på blockkedjan och är därför spårbara. En NFT fungerar därmed som en slags digital stämpel, som bekräftar att föremålet är äkta, vem som är skaparen och vem som är ägaren.

Många hävdar att NFT-tekniken möjliggör paketering av “vad som helst” under ett smart kontrakt, och just för konstvärlden är detta särskilt intressant då ny teknik ibland lett till helt nya konstformer och genrer.

Vad är en blockkedja?

Man kan jämföra en blockkedja med en databas eller loggbok. Den stora skillnaden är att den är decentraliserad och utgörs av alla användare som är kopplade mot blockkedjan. Spridningen gör att blockkedjan är decentraliserad och att ingen enskild person eller företag äger databasen. Dessutom är den spårbar och informationen som lagras kan därför inte manipuleras. Med denna teknik kan ett NFT-konstverk kopplas till en skapare och ägare.

Blockkedjeteknik anses säker tack vare dess transparens (vem som helst kan när som helst verifiera en transaktion), men även för att den är svår att hacka eller manipulera. Utöver det är blockkedjetekniken global och har nått en kritisk massa, dvs. tillräckligt många utvecklare, oberoende av varandra, som verifierar blockkedjan.

Vad är en "crypto wallet"?

En crypto wallet är egentligen grundsteget för att få tillgång till kryptovärlden. Det kan jämföras med ett superlogin som funkar i hela kryptovärlden. En "wallet" har flera funktioner såsom verifiering av identitet, hållare av digitala tillgångar, plånbok för digitala valutor, verifiering av kontrakt m.m. Flera olika leverantörer erbjuder digitala plånböcker för användare där de kryptografiskt kan lagra sin digitala valuta. Programmen innehåller nycklar, autentisering och transaktionskoder, där du kan se transaktioner och få en översikt av transaktionshistoriken. Det anses vara en av världens säkraste verifieringsmetoder.

De NFT:er du köper kommer att lagras i din egen crypto wallet.

Vad köper man egentligen med en NFT?

När du köper en NFT så köper du rättigheten till det digitala föremålet, genom att den registreras på blockkedjan. Du kan tänka på det som ett slags digitalt ägandebevis. NFT:n registreras på blockkedjan och är därför spårbar. Det går helt enkelt att se vilken bild som är den äkta, vem som äger den och vad den såldes för – allt som krävs för att skapa åtråvärda digitala samlarobjekt.

Köparen äger NFT:n som Ernst Billgren är upphovsman till. Notera att upphovsmannen har rätt till 8% av försäljningspriset vid alla framtida försäljningar enligt det avtal som köparen undertecknar efter avslutad affär.

Är NFT en fluga?

Många har rusat till NFT:er det senaste året och visst kan man ifrågasätta om det verkligen finns en framtid för många av de verk som säljs för stora summor just nu. Framförallt när det egentligen rör sig om en artificiell bristvara – det finns egentligen ingen gräns för hur många digitala kopior som kan skapas av någonting.

Vi tror dock att det finns en marknad för digitala samlarobjekt. I spelvärlden har det redan bevisats, i populära datorspel säljs t.ex. redan nu ovanliga utseenden för stora summor. Och som vanligt baseras värdet på samlarobjekt nästan aldrig av vad de faktiskt består av, oavsett om det gäller sneakers, Pokémon-kort, Muminmuggar eller leksaker. Istället är det någon form av habegär som sätter prislappen.

Var lagras NFT:erna?

De NFT:er du köper kommer att lagras i din egen crypto wallet (eller kryptoplånbok). Köparen kan själv välja hur konsten ska visas upp - t.ex. fysiskt på skärmar, i digitala showrooms och digitala utställningar.

Hur köper jag NFT-konst hos Tradera?

Alla verk auktioneras ut till högstbjudande på tradera.com och objekten betalas i den valuta som köparen och säljaren kommer överens om. Det kan vara SEK eller andra etablerade valutor eller kryptovalutor så som Bitcoin och Ethereum (så länge köpare/säljare kommer överens om detta). Praktiskt går det till såhär: vinnaren av auktionen kommer överens med konstnären avseende köpdetaljer, och när transaktionen är genomförd överförs NFT-kontraktet till köparen. Vårt team kommer att ställa upp med den rådgivning och kunskap som eventuellt behövs för detta.

Tradera Rethinking Art x Ernst Billgren