Tradera

Rethinking Art

Nu inleder vi på Tradera konstsatsningen “Rethinking Art”. Vår ambition på sikt är att bli den ledande digitala konstmarknaden där både fysisk konst och digital konst, i alla prisklasser, kan köpas och säljas smidigt och säkert med hjälp av NFT-teknik. Den digitala konstbranschen behöver en lösning för att verifiera äkthet och ägande, samt ge konstnärer möjlighet att ta del av framtida värdeökningar av deras verk - detta har NFT potential att vara lösningen på. Vi inleder vår satsning med ett unikt och exklusivt samarbete med Ernst Billgren.

Tradera - Rethinking Art

Vi har nog alla en relation till konst, även om den ser väldigt olika ut. För en del är det något fint att hänga på väggen, för andra kan det vara kopplat till en speciell upplevelse. Vad som är säkert är att konsten påverkar oss alla och att den är i ständig förändring.  

Tradera är Sveriges största marknad för second hand och begagnat. Här finns målningar, fotografier, skulpturer och mycket mer. Men varför stanna där? Vår tids konst behöver ju inte ens existera fysiskt, utan kan vara ettor och nollor - alltså digital. Idag finns dessutom NFT (Non-Fungible Tokens). Ett nytt sätt att äga och sprida konstverk som många tror kan förändra hela konstvärlden.  

Kanske behöver vi inte krångla till det mer än så. Det viktiga för oss är att skapa den bästa upplevelsen, och göra det enkelt och smidigt för alla att köpa och sälja konst. Oavsett om den är fysisk, digital eller både och.  

Tradera tillsammans med Ernst Billgren

Nu börjar vi en resa mot att bli en marknad även för den nya tidens digitala, NFT-baserade konst. Med oss på den resan är Ernst Billgren, en av vår tids främsta och mest folkkära konstnärer. Tillsammans genomför vi nu detta samarbete som ett spännande första steg in på marknaden för digitala verk.

I projektet ”Tolv portar” har Ernst Billgren skapat en serie om tolv NFT-konstverk som kommer att auktioneras ut på Tradera. Med den övergripande titeln ”Tolv portar” utvecklar han sina tankar om vad som skapar bra konst, en fråga han uppehållit sig vid under hela sin karriär.

Varje NFT-verk består av tre sammankopplade delar: ett digitalt konstverk, en fysisk tavla baserat på det digitala verket, samt en idé - i form av en text. De tolv verken auktioneras ut som NFT:er - ett digitalt bevis på dess skapare, äkthet och ägare - som inte går att manipulera.

Ett unikt sätt att uppleva konst - och ett smartare sätt för konst att byta ägare – som gynnar både köpare och säljare.

 

Det första verket heter "Ego" och går att buda på mellan 15-27 mars.

Tradera Rethinking Art x Ernst Billgren

Bli påmind om kommande verk

Skriv in din e-post för att få en notis om kommande verk

Påminnelse auktion

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.

När kommer konstverket att auktioneras ut?

Det första verket auktioneras ut mellan 15-27 mars på tradera.com. Auktionen kommer finnas tillgänglig på denna sida och tradera.com fr.o.m. auktionsstart.

Expandera Minimera

Vad är det man köper i auktionen?

Efter vunnen auktion får du tre sammankopplade delar; ett digitalt konstverk, ett fysiskt verk baserat på det digitala verket, samt en idé, i form av en text skriven av Ernst Billgren. Den som köper ett NFT-verk av Ernst Billgren på Tradera blir därmed ägare till både det fysiska- och det digitala verket. Idén får köparen i form av en text- men en idé, menar konstnären, går aldrig att äga och låsa in!

Expandera Minimera

I vilken form kommer de tre olika verken?

Det fysiska verket är världens första NFT i trä. Verket är en oljemålning på pannå och glas. 
Det digitala verket är en digitalt NFT och kommer i mp4-format.
Det skrivna verket är en idé och kommer som en digital fil.

Expandera Minimera

Vad är NFT-konst?

NFT står för Non-Fungible Token, och är ett föremål som inte är utbytbart, det vill säga det är unikt. Det handlar om en teknik som gör det möjligt att äga digitala föremål, genom att de registreras på blockkedjan. Du kan tänka på det som ett slags digitalt ägandebevis. De registreras på blockkedjan och är därför spårbara. En NFT fungerar därmed som en slags digital stämpel, som bekräftar att föremålet är äkta, vem som är skaparen och vem som är ägaren.

Expandera Minimera

Vad är en blockkedja?

Man kan jämföra en blockkedja med en databas eller loggbok. Den stora skillnaden är att den är decentraliserad och utgörs av alla användare som är kopplade mot blockkedjan. Spridningen gör att blockkedjan är decentraliserad och att ingen enskild person eller företag äger databasen. Dessutom är den spårbar och informationen som lagras kan därför inte manipuleras. Med denna teknik kan ett NFT-konstverk kopplas till en skapare och ägare.

Blockkedjeteknik anses vara den bästa tack vare dess transparens (vem som helst kan när som helst verifiera en transaktion), men även för att den är svår att hacka eller manipulera.

Expandera Minimera

Vad köper man egentligen med en NFT?

När du köper en NFT så köper du rättigheten till det digitala föremålet, genom att den registreras på blockkedjan. Du kan tänka på det som ett slags digitalt ägandebevis. NFT:n registreras på blockkedjan och är därför spårbar. Det går helt enkelt att se vilken bild som är den äkta, vem som äger den och vad den såldes för – allt som krävs för att skapa åtråvärda digitala samlarobjekt och se vilka som är äkta.

Expandera Minimera

Vad är skillnaden mellan NFT-konst och traditionell konst?

Vi människor har skapat konst i alla tider, det är bara omständigheterna som har varierat (och därmed också vilken typ av konst man har skapat). Idag lever vi i ett uppkopplat, digitaliserat samhälle där innehåll enkelt sprids via internet, och där även verk som skapats helt och hållet digitalt kan utgöra konst.    

Med NFT får vi ett nytt sätt att knyta såväl fysiska som digitala konstverk till ägare och upphovsperson, vilket ger oss helt nya möjligheter för de som vill skapa, samla eller bara uppleva konst.

Expandera Minimera

Hur köper jag NFT-konst hos Tradera?

Alla verk auktioneras ut till högstbjudande på tradera.com och objekten betalas i den valuta som köparen och säljaren kommer överens om. Det kan vara SEK eller andra etablerade valutor eller kryptovalutor så som Bitcoin och Ethereum (så länge köpare/säljare kommer överens om detta). Praktiskt går det till såhär: Vinnaren av auktionen kommer överens med konstnären avseende köpdetaljer. NFT-kontraktet överförs till köpare (vårt team kommer att ställa upp med all rådgivning som behövs för detta).

Här hittar du utförligare info om hur du handlar på Tradera.

Expandera Minimera

Vad händer efter auktionen?

Efter auktionen tas en dialog mellan köpare och säljare avseende vilken betalningsmetod som föredras. Vårt team kommer att stötta i alla steg tills NFT:n och dess blockkedja överförs till köparen.

Praktiska steg: Köparen upprätthåller en så kallad "wallet" för att kunna ta emot ägandet av den specifika blockkedjan. En wallet har flera funktioner såsom verifiering av identitet, hållare av digitala tillgångar, plånbok för digitala valutor, verifiering av kontrakt m.m. Köparen kommer att kunna visa upp verken fysiskt samt digitalt.

Expandera Minimera

Behöver jag vara medlem och inloggad på Tradera för att buda på konstverken?

Ja, du behöver som vanligt vara inloggad medlem för att kunna buda på auktionerna. Är du inte redan medlem registrerar du dig enkelt här.

Expandera Minimera

Vad behöver jag för att köpa NFT-konst hos Tradera?

Du behöver ett Tradera-konto för att buda. Vid vunnen auktion behöver du skapa en s k wallet där du kan ta emot NFT:n (vårt team kommer att ställa upp med all rådgivning som behövs för detta). Om du vill betala med digitala valutor såsom Bitcoin eller Ethereum så måste du även säkerställa att du har medel i din wallet.

Expandera Minimera

Vad är en crypto wallet och varför behöver jag det när köpet görs i SEK?

En crypto wallet är egentligen grundsteget för att få tillgång till kryptovärlden. Det kan jämföras med ett superlogin som funkar i hela kryptovärlden. En wallet har flera funktioner såsom verifiering av identitet, hållare av digitala tillgångar, plånbok för digitala valutor, verifiering av kontrakt mm. Olika leverantörer erbjuder digitala plånböcker för användare där de kryptografiskt kan lagra sin digitala valuta. Programmen innehåller nycklar och autentisering och transaktionskoder, du kan se transaktioner och få en översikt av transaktionshistoriken. Det anses vara en av världens säkraste verifieringsmetoder.

Expandera Minimera

Kan jag buda på auktionerna som internationell kund?

Ja, du kan buda på auktionerna som internationell kund. Det enda som krävs är att du är inloggad. Buden presenteras i SEK, men du kan se aktuell valutaomvandlare inne på auktionen. Betalning av verket är möjlig att genomföra i flertalet valutor och detta bestäms mellan köpare och säljare efter auktionens slut.

Expandera Minimera

Kan vem som helst sälja NFT-konst via Tradera?

Inte i dagsläget, men förhoppningen är att det ska bli möjligt på lite längre sikt. Vi lanserar Rethinking Art på Tradera genom ett exklusivt samarbete med Ernst Billgren. Det ligger i vårt intresse att utöka konstkategorin med ett kurerat urval av högkvalitativ konst och om man är intresserad konstnär så är man välkommen att kontakta oss. I dagsläget kommer alltså möjligheten att sälja NFT-konst begränsas till ett urval av högkvalitativ konst.

Är du intresserad och vill veta mer är du välkommen att kontakta oss på sales@tradera.com.

Expandera Minimera

Om konstverket sedan säljs vidare, erhåller konstnären provision på de efterkommande försäljningarna?

Ja, konstnären erhåller 8% provision vid alla framtida försäljningar av konstverket. Detta avtalas i ett kontrakt som köparen skriver under efter avslutad auktion. För det första verket kommer ett skriftligt avtal mellan köpare och säljare ingås, detta avtal innehåller villkoren för provision vid framtida försäljningar. I framtiden är avsikten att NFT-tekniken möjliggör och säkerställer att detta sker i ett smart kontrakt. För konstvärlden är royalties på framtida försäljningar enormt välkommet.

Expandera Minimera

Hur kan konstnären veta att verket säljs och få tillgång till framtida provision?

Konstnären erhåller 8% provision vid alla framtida försäljningar av konstverket. Detta avtalas i ett kontrakt som köparen skriver under efter avslutad auktion (se ovan). Alltså är ägaren av konstverket skyldig att upplysa konstnären och betala ut provisionen vid en ev framtida försäljning av verket.

Expandera Minimera

Måste de tre delarna (fysiska, digitala, texten) alltid säljas ihop eller kan vinnaren välja att dela upp verket i tre delar och sälja dem vidare var för sig?

Hela konstverket utgörs av de tre olika delarna. Vår rekommendation är att de tre delarna säljs ihop även i framtiden, så att den nya ägaren köper det fullständiga verket bestående av de tre delarna.

Expandera Minimera

Kan man betala för verket i kryptovaluta?

Köpet kan göras i SEK eller annan valuta. Transaktionen sker efter överenskommelse mellan köpare och säljare. Detta innebär att betalningen kan göras i kryptotillgångar eller andra etablerade valutor om köpare och säljare kommer överens om det.

Expandera Minimera

Var hamnar de digitala verken efter vunnen auktion?

De levereras till köparen som i sin tur kan välja att visa upp dem fysiskt på skärmar, i digitala showrooms och digitala utställningar mm. Praktiskt så kommer verken att lagras i köparens crypto wallet (kryptoplånbok).

Expandera Minimera