10 retroprylar som gör ditt hem mer personligt

Hållbarhet och vintage är en av de starkaste inredningstrenderna i år och det enklaste sättet att göra ditt hem både trendigt och personligt är genom väl utvalda inredningsdetaljer. Här är en lista över tio retro- & vintageprylar du bör hålla utkik efter när det kommer till vintageinredning.

1. Furumöbler – inred med furu

Furu var länge träslaget som alla älskade att hata, men på senare tid har allt fler känt en stark längtan efter att göra sina moderna hem mer ombonade – och retromaterialet furu har just den effekten. En enda inredningsdetalj eller möbel i ljust trä kan minst sagt förvandla ett rum och bidra till en varm och naturlig känsla. Håll ögonen öppna efter speglar med fururam, skåp, bänkar, bord, kökssoffor och fåtöljer i furu.

2. Keramikvaser

En rolig retrovas är ett säkert kort för att pigga upp ett rum! Keramikvaser, gärna glaserade i starka färger, kan du placera på soffbordet, i hyllan eller fönstret. Som med många andra saker hittar du oftast de mest unika vaserna eller den mest unika keramiken second hand.

3. Havsinspirerade föremål

Vår längtan efter det naturliga är en inredningstrend som inte bara speglas i val av material, utan även i vilka prydnader vi vill ha framme. Snäckformade lampor, skulpturer av havsgudinnor och glasburkar med vackra stenar är därför helt rätt just nu.

4. Retrolampor

Med rätt belysning kan du ge ett kalt rum ett riktigt ansiktslyft och nu törstar vi efter retrolampor av alla dess slag. Lekfulla former och färger eller stilren design i material som stål och mässing – vad passar bäst hemma hos dig? Hos Tradera hittar du prisvärda lampor.

5. Handmålat porslin

Gör varje måltid mer högtidlig i generationer framöver genom att servera maten på vackra handmålade tallrikar. Letar du second hand kan du ibland hitta hela set med tallrikar, skålar, koppar och fat till en bråkdel av priset för en nyproducerad servis. Du kan även hitta samlarobjekt av våra mest älskade formgivare av både svensk keramik och utländsk keramik.

6. Bordslampor

Det rekommenderade antalet ljuskällor för att göra ett rum behagligt är sju till tio och vi vill slå ett slag för att ditt nästa lampinköp ska bli en bordslampa. En bordslampa kan både fungera som ett smycke och lysa upp mörka hörn så att rummet känns större. Placera lampan i fönstret, på ett vackert hörnbord eller vid en golvväxt för en cool ljuseffekt.

7. Färgglada lampskärmar

Pigga upp en älskad gammal lampa genom att byta lampskärm. Med en lampskärm med en spännande struktur eller i ett färgglatt retromönster kommer både lampan och rummet få nytt liv. Detta gäller såväl golv-, vägg- som bordslampor.

8. Teakmöbler

Att klassiska teakmöbler från 50-talet är på modet är inte svårt att förstå. Retromöblerna av ädelträ har inte bara en elegant design, utan är dessutom väldigt stadiga och funktionella. En annan fördel är att teakmöbler gör sig bra ihop med andra stilar – en snygg bokhylla, stol eller ett sideboard i teak är ofta ett perfekt komplement i ett modernt hem.

9. Stringhyllan

Stringhyllan är en svensk klassiker bland hyllor som kan placeras såväl i hallen som köket eller vardagsrummet. Hyllans minimalistiska design framhäver föremålen som placeras i den, vilket gör att hyllan berättar något om sin ägares smak och intressen.

10. Kuddfodral

Om du har funderat på att byta ut din soffa finns det något betydligt billigare som du kan testa - att köpa nya kuddfodral för till prydnadskuddarna. Med ett par färgglada kuddar med retromönster, till exempel från 10-gruppen eller Josef Frank, kommer soffan både kännas roligare och mer inbjudande. Ett tips är att mixa starka färger och grafiska mönster, då det skapar ett spännande djup.

Trendar inom retro

ELFLUGAN / ELDFLUGAN Lundberg & Strandberg Antracitgrå
Ljuslampetter mässing ljusplåt brass lampett
Fem Stjärnor MÄSSING Firma Svenskt Tenn Stjärna Julpynt Jul Advent Retro
15 st gamla tomtar
Väggljusstake Mässing Vägglampett Ljusstake Rosett
Tre-vinkel spegel - Bordsspegel - 1900-tal - Slipat glas - tidigt 1900 tal
Svenskt Tenn Ett par Bordslampor Typ 2552 Josef Frank
Vänskapsknuten Svenskt Tenn Josef Frank
3sat. Stora Ljusstakar i glas - Glasljusstakar - Timo Sarpaneva - Iittala